Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

V OZS odločno proti vnovičnemu zapiranju malega gospodarstva!

22. MAREC 2021  |   Mira Črešnar

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo Vlado pozvali, naj nikar ne zapira malega gospodarstva. Svetovalna skupina za Covid-19 naj bi namreč predlagala zapiranje manj pomembnih panog.

»Storitvene dejavnosti in trgovine niso bile nikoli vir okužb, zato je morebitno vnovično zapiranje teh dejavnosti v tretjem valu nesmiselno. Obenem pa težko razumemo, zakaj storitvene dejavnosti in trgovine predstavljajo večja tveganja kot neka proizvodna hala s 500 zaposlenimi.  V primeru zaostrovanja ukrepov pričakujemo, da bodo mali in veliki obravnavani enakopravno,« je stališča OZS predstavil njen predsednik Branko Meh, ki je obenem prepričan, da se moramo naučiti živeti in delati z virusom ter se ustrezno zaščititi. »Zapiranje in odpiranje dejavnosti ni rešitev. Zavedati se moramo, da se ob zapiranju dejavnosti razmahne delo na črno, povečajo se tudi zasebna druženja. Tveganj za prenos okužb je tako še več,« je prepričan Meh.

Zahtevamo enakopravno obravnavo malega gospodarstva

Malo gospodarstvo je bilo tako v prvem kot v drugem valu epidemije obravnavano drugače kot velika podjetja. Mali obrtniki in podjetniki, pri katerih gre večinoma za majhne kolektive in kjer se posluje z eno stranko ali celo brezstično, so morali biti večinoma zaprti. Medtem pa so lahko velike proizvodnje in velike trgovske verige nemoteno poslovale. Člani nas svarijo, da se jim takšna krivica ne sme več ponoviti.  Dejstvo je, da storitvene dejavnosti niso vir okužb, poleg tega pa je tveganje za prenos okužb v malih obratih minimalno. Do danes še nismo prejeli nikakršnih argumentov, ki bi dokazovali, da je v velikih sistemih in živilskih trgovinah tveganje za prenos okužb manjše kot v malih obratih, cvetličarnah, avtopralnicah in specializiranih trgovinah.

»Tudi mali obrtniki in podjetniki, ki jih je v Sloveniji največ, polnimo proračun in zaposlujemo. Malo gospodarstvo predstavlja kar 99 odstotkov celotnega gospodarstva. V številkah to pomeni 116.000 podjetij oziroma poslovnih subjektov, ki zaposlujejo skoraj 366 tisoč oseb. Ustvarijo 68 % prihodkov in 65 % dodane vrednosti. Njihov delež v izvozu predstavlja 43 odstotkov, uvozijo pa več kot polovico, to je 56 odstotkov vsega uvoza. Zato zahtevamo enakopravno obravnavo malega gospodarstva, saj mali nismo nič manj vredni kot veliki,« ob tem pojasnjuje Branko Meh, predsednik OZS. Ob tem v OZS poudarjamo, da si ne želimo, da se velike proizvodnje in trgovine zapira, zahtevamo pa, da lahko nemoteno poslujejo tudi specializirane trgovine in storitvene dejavnosti.

V OZS torej ne razumemo, po kakšnem ključu se sprejemajo ukrepi in na podlagi kakšnih argumentov se odloča o tem, kdo bo lahko delal in kdo ne. Katera je manj in katera bolj pomembna panoga. Podatki kažejo, da je celotno malo gospodarstvo izjemnega pomena za Slovenijo! Tudi v OZS, podobno kot v naši sekciji za gostinstvo in turizem, zato pričakujemo, da bo strokovna skupina pod vodstvom Mateje Logar javno predstavila metodologijo, po kateri razvrščajo in določajo manj in bolj pomembne gospodarske panoge.

V primeru, da pride do zaprtja dejavnosti, pa OZS pričakuje 100-odstotna nadomestila plač in povračilo za izpad prometa.

 

Preberite tudi:

Pišite nam