Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Vlada podaljšuje veljavnost vozniških dovoljenj in sprošča nekatere prepovedi izvajanja dejavnosti avtošol

13. 05. 2020
Avtor: Maja Rigač

Vlada je na redni seji 13.5.2020 izdala Odlok o spremembi in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov in vozil v Republiki Sloveniji. Ta med drugim določa, da se z 18. majem omogočijo nekatere dejavnosti, ki jih opravljajo avtošole. 

 

Z  odlokom se prav tako določa, da se veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi dosedanje prepovedi potečejo od 18. marca 2020 do 17. maja 2020, podaljša do 30. junija 2020, ter da se veljavnost izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki zaradi prepovedi potečejo od 21. marca 2020 do 17. maja 2020, podaljša do 30. junija 2020.

 

Prav tako se določa, da se veljavnost vozniških dovoljenj in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki zaradi nezmožnosti izpolnitve obveznosti zaradi prepovedi ponujanja ter prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov potečejo po sprostitvi ponujanja ter prodajanja blaga in storitev s področja voznikov (torej od 18. maja 2020) do 17. junija 2020, podaljša do 30. junija 2020. 

 

Eden izmed temeljnih pogojev za izdajo ali podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja in izkaznice o vozniških kvalifikacijah je telesna in duševna zmožnost za vožnjo motornega vozila, kar oseba dokazuje z veljavnim zdravniškim spričevalom. Osebam, ki zaradi postopnega sproščanja ukrepov na področju preventivnih zdravstvenih storitev in voznikov ter s tem daljših čakalnih vrst za izpolnitev obveznosti ne bodo mogli pravočasno izpolniti obveznosti (npr. opraviti zdravstvenega pregleda za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja ali izkaznice o vozniških kvalifikacijah, programa dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja, rednega usposabljanja za podaljšanje izkaznice o vozniških kvalifikacijah, ipd. ), se veljavnost vozniških dovoljenj in izkaznic o vozniških dovoljenjih podaljša do 30. junija 2020.  

 

Določa se tudi, da se od 18. maja 2020 dalje lahko izvajajo nekatere naloge, seveda z upoštevanjem vseh priporočil za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Te naloge so usposabljanje kandidatov za voznike motornih vozil, izvajanje programa dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo in programa izobraževanja ter dodatnega usposabljanja izvajalcev programov dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov in za varno vožnjo. Med naloge, ki jih bo ob omejitvah mogoče opravljati, sodijo tudi izvajanje usposabljanja in preizkusa znanja za pridobitev temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu, rednega usposabljanja za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij, začetnega in obnovitvenega usposabljanja voznikov za prevoz nevarnega blaga, osnovnega in obnovitvenega strokovnega usposabljanja ter preizkusa usposobljenosti spremljevalcev izrednih prevozov, usposabljanja in preverjanja usposobljenosti za varno delo s traktorjem in traktorskimi priključki ter izvajanje izobraževanja in dodatnega usposabljanja učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šol vožnje, usposabljanja za ocenjevanje na vozniškem izpitu in dodatnega usposabljanja ocenjevalcev na vozniškem izpitu, edukacijskih in psihosocialnih delavnic, osnovnega in obdobnega strokovnega usposabljanja ter preverjanja usposobljenosti presojevalcev varnosti cest, preventivnih programov, kampanj in akcij za varnost cestnega prometa na javnih krajih ter vozniških izpitov.

 

Vir: Ministrstvo za infrastrukturo

 

 

Preberite tudi