Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Vlada sprejela odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Republiki Sloveniji

16. MAREC 2020  |   Bojan Pečnik

V skladu s sprejetim odlokom se na ozemlju Republike Slovenije prepove izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnega linijskega prevoza potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem in mednarodnem prometu, razen avtotaksi prevozov. Avtotaksi prevozi so dovoljeni, če voznik avtotaksi vozila pred vstopom novega potnika poskrbi za ustrezno dezinfekcijo delov vozila, ki so redno v fizičnem stiku s potnikom.

Iz omejitev po tem členu so izvzete vse oblike prevozov, ki so potrebne za intervencijske službe in druge nujne službe javnega sektorja. Pri teh prevozih za ustrezno zaščito voznikov in potnikov poskrbita njihov organizator in izvajalec. Morebitne druge izjeme pa odobri minister, pristojen za infrastrukturo.

Poleg tega odlok prepoveduje prevoz oseb z nihalnimi žičnicami, vzpenjačo in krožno kabinskimi žičnicami. Ta prepoved ne velja v primerih nujne oskrbe, medicinske pomoči, zaščite in reševanja in za osebe, ki so pred uveljavitvijo tega odloka opravile prevoz z napravami iz prejšnjega odstavka in se vračajo nazaj po uveljavitvi tega odloka.

Tudi v tem primeru morebitne druge izjeme odobri minister, pristojen za infrastrukturo.

Prepovedi in omejitve iz tega odloka veljajo do prenehanja razlogov zanje, kar ugotovi vlada s sklepom, ki ga objavi v Uradnem listu.

 

AKTUALNE INFORMACIJE - KORONAVIRUS
ČEZMEJNI CESTNI PREVOZI BLAGA IN POTNIKOV

Opozorilo: V razmerah kot so trenutno v Evropi, države sprejemajo odločitve včasih tudi iz ure v uro, in se dejansko stanje lahko v določenem trenutku razlikuje kot objavljeno. Določene informacije so izmenjane s predstavniki Združenj prevoznikov posameznih držav in so neuradne, bi pa naj veljale. Predstavljajo pa to, kar nam je aktualno znano. 

SLOVENIJA

VIRI aktualnih informacij:
https://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx
https://www.gov.si/teme/koronavirus/
https://twitter.com/vladaRS
https://twitter.com/KrizniStabRS
https://twitter.com/mzi_rs
https://www.nijz.si/

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Vlada Republike Slovenije je v zvezi z omejitvijo cestnega tovornega prometa pri vstopu v Slovenijo na slovensko-italijanski meji sprejela:

Odredbo o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni (Uradni list RS, št. 18/20 in 20/20)

Pri vstopu v R.Sloveniio iz R.Italije tako velja omejitev tovornega prometa, katerega končna destinacija ni Slovenija.

Tranzit za tovorni promet je organiziran v konvojih.

Cestni tovorni promet znotraj Slovenije se zaenkrat odvija brez omejitev.

Ni omejitev pri nakladih iz Slovenije v ITL, AUT, HUN, HRT. Upoštevati velja omejitve sprejete v sosednjih držav, več v nadaljevanju pri posamezni državi.

POTNIŠKI PROMET

15.03.2020
SLOVENIJA - PREPOVED IZVAJANJA JAVNEGA POTNIŠKEGA PROMETA

Vlada Republike Slovenije sprejela Odlok o začasni prepovedi in omejitvah javnega prevoza potnikov v Republiki Sloveniji

S tem odlokom se začasno prepoveduje javni prevoz potnikov v Republiki Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.

Odlok začne veljati 16. marca 2020 ob 00.00 uri.

V skladu s sprejetim odlokom se na ozemlju Republike Slovenije prepove izvajanje:
- javnega linijskega prevoza potnikov,
- posebnega linijskega prevoza potnikov,
- stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov,
- občasnega prevoza potnikov ter
- javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem in mednarodnem prometu,
razen avtotaksi prevozov.

Prepovedi in omejitve iz tega odloka veljajo do prenehanja razlogov zanje, kar ugotovi vlada s sklepom, ki ga objavi v Uradnem listu.

AVSTRIJA

VIRI aktualnih informacij:
https://www.oesterreich.gv.at/public.html https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Aktuelle-Ma%C3%9Fnahmen.htmlhttps://www.bundeskanzleramt.gv.at/
https://www.bmeia.gv.at/ https://www.asfinag.at/verkehr/verkehrsmeldungen/ https://www.apa.at/Site/index.de.html https://www.ages.at/themen/krankheitserreger/coronavirus/#https://www.facebook.com/pg/botschaftslowenienwien/posts/?ref=page_internal - slovensko Veleposlaništvo na Dunaju

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Avstrija kljub sprejetju ostrejših ukrepov omejitve potovanja potnikov in javnega življenja, zaenkrat ne omejuje pretoka blagovnega prometa in prometa za poslovne dejavnosti (z izjemo dejavnosti prevoza oseb), niti za vozače na delo (dnevne migrante).

Pri voznikih se izvajajo naključni zdravniški pregledi pri vstopu.

Za podrobnejši opis vseh sprejetih ukrepov glej objavo slovenskega veleposlaništva na Dunaju na FB profilu.

ITALIJA

VIRI aktualnih informacij:
https://www.facebook.com/ambasciataslovenaroma/
http://mit.gov.it/
https://twitter.com/mitgov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Ni omejitev za tovorni promet. Lahko se vršijo nakladi/razkladi/kabotaža v skladu z veljavnimi pravili.

Prav tako je ministrica pristojna za promet odpravila omejitev prometa za tovorna vozila ob vikendih do nadaljnega.

Objave italijanskega ministrstva pristojnega za promet:
http://mit.gov.it/comunicazione/news/trasporto-merci-autotrasporto-autotrasporto-merci/trasporto-merci-su-gomma
http://mit.gov.it/comunicazione/news/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti-sulle-misure-adottate-dal-governo

HRVAŠKA

VIRI aktualnih informacij:
https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/koronavirus-najnoviji-podatci/
https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/8
https://www.hak.hr/
https://vlada.gov.hr/koronavirus
https://zdravlje.gov.hr/corona-virus-i-mjere-prevencije/4952 https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/
ttps://civilna-zastita.gov.hr/
https://twitter.com/RavnateljstvoCZ https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/

TOVORNI PROMET

Prehod slovenskih državljanov na Hrvaško, razen za območje Bele Krajine, ni prepovedan, tudi tovorni promet je možen - 16.3.2020

15.03.2020 - S strani hrvaških kolegov UHCP - Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika prejeli sledečo informacijo:
a) Za sve vozače koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku primijenjuju se postojeći tranzitni koridori.
V prevodu: Za voznike v tranzitu skozi R.Hrvaško se uporabljajo obstoječi tranzitni koridorji.

b) Na vozače vozila koja su u vlasništvu stranih trgovačkih društava, a koji se odmah nakon istovara vraćaju u svoju zemlju, ne primjenjuju se mjere zdravstvenog nadzora.
V prevodu: Za voznike tujih prevoznikov, ki se po razkladu vrnejo v svojo državo, se ne uporabljajo ukrepi zdravstvenega nadzora (beri 14-dnevna karantena).

c) Na vozače vozila koja su u vlasništvu stranih trgovačkih društava, a koji se odmah nakon istovara NE vraćaju u svoju zemlju, primjenjuju se mjere zdravstvenog nadzora na način da se ti vozači upućuju u karantenu za to vrijeme dok čekaju povratak u svoju zemlju (dok čekaju primjerice novi utovar).
V prevodu: Vozniki tujih prevoznikov, ki se po razkladu ne vrnejo takoj damov, ampak čakajo na naklad, za te pa se uporabijo mere zdravstevenega nadzora, pomeni 14-dnevna karantena.

OBVEZE ZA TRGOVAČKA DRUŠTVA / OBRTE KOJIMA ROBU DOVOZE STRANI DOBAVLJAČI - dakle obaveze imaju samo firme kojima dovozite robu, a NE vi kao prijevoznici
Hrvaška podjetja katerim se dostavlja blago s strani tujih prevoznikov imajo v tem času določene obveznosti, ki so navedene v nadaljevanju vendar jih ne bomo prevajali, boste pa morali strankam sporočiti določene podatke.

Trgovačka društva /obrti kojima robu dovoze strani dobavljači moraju najaviti na email adresu stozercz@mup.hr njihov dolazak i podatke: naziv trgovačkog društva/ obrta, ime i prezime vozača, identifikacijski broj, iz koje zemlje dovozi robu, koji granični prijelaz koriste, mjesto istovara, mjesto njegove karantene.

Trgovačka društva / obrti kojima robu dovoze strani dobavljači moraju za te strane vozače najaviti putem emaila stozercz@mup.hr broj tih vozača, njihove identifikacijske podatke (ime, prezime, identifikacijski broj), registarsku oznaku vozila, mjesto dolaska (županija odredišta), a radi smještaja tih vozača u karantenu u organizaciji županijskih centara civilne zaštite.

Trgovačka društva/ obrti za koje robu dopremaju inozemni dobavljači dužna su svoje dobavljače obavijestiti o mjestu karantene za spomenute vozače. Na njih s primijenjuju sve mjere o samozaštitnom ponašanju, samoizolaciji u kabinama kamiona, koridorima dolaska te svim drugim informacijama bitnim za provedbu upute koju je izdao SCZ RH.

Trgovačka društva/ obrti za koje robu dopremaju inozemni dobavljači moraju o smještaju stranih vozača u karantenu odmah obavijestiti mjerodavni županijski centar civilne zaštite 112.

MADŽARSKA

VIRI aktualnih informacij:
http://www.police.hu/hu

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Uvedene kontrole na mejnih prehodih.
Prepovedan promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije.
Promet na meji s Slovenijo poteka samo preko prehodov Pince in Dolga vas.

Promet po tranzitnih koridorjih bi se naj odvijal. Za karto koridorjev in info glej spodnje povezave.

>>> Tranzitni koridorji na karti
>>> Informacije za vozila v tranzitu < />
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/mukodo-hataratkelohelyek-es-tranzitutvonalak

NEMČIJA

VIRI aktualnih informacij:
https://www.bmi.bund.de/

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 
Začasno vpeljane mejne kontrole na meji z AUT, CH, FRA, LUX, DK. Začetek izvajanja kontrol s ponedeljkom 16.3.2020 ob 8:00 uri.

ČEŠKA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 
Določeni so mejni prehodi z NEM (7) in AUT (4), kjer lahko tovorna vozila vstopijo in izstopijo iz CZ.

SLOVAŠKA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 

POLJSKA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 

BELGIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 

ŠPANIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 

LITVA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 

UKRAJINA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 

Samo 49 mejnih prehodov je odprtih.

BOLGARIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 

ROMUNIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 

Vsi prevozi iz Severne Italije niso dovoljeni. 14-dnevna karantena.

SRBIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet.
Tranzit je odprt v časovnem obdobju 12 ur za izhod.

ČRNA GORA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 

ALBANIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 

SEVERNA MAKEDONIJA

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 

GRČIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. Od ponedeljka 16.3.2020 bo na grško-makedonski meji (Evzoni-Bogorodica) prepoveda prometa za tovorna vozila v času od 22.00 do 6.00 ure zjutraj.

Trajektne povezave v/iz Italije za prevoz tovora delujejo normalno.

TURČIJA, neuradno INFO izmenjana z Združenji prevoznikov

TOVORNI PROMET

15.03.2020
Zaenkrat brez omejitev za tovorni promet. 

OZS

Sekcija za promet

 

Preberite tudi:

Pišite nam