Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
sekcija-cementninarjev-kamnosekov-in-teracerjev

O Sekciji cementninarjev, kamnosekov in teracerjev

Začetki sekcije cementninarjev, kamnosekov in teracerjev segajo v leto 1981, ko je bil ustanovljen odbor cementninarjev. Glavni pobudnik za ustanovitev tega odbora je bil ing. Avgust Gril iz Grosuplja. Nato je bila 19. januarja 1985 v Grosupljem, ustanovna skupščina sekcije cementninarjev, kamnosekov in teracerjev, katere glavni pobudnik je bil ing. Avgust Gril, ki je postal tudi njen prvi predsednik.

Prvi program dela sekcije je zajemal številne aktivnosti in naloge za zagotavljanje ustreznejših pogojev poslovanja in reševanje problematike obrtnih dejavnosti tako na področju zakonodaje (zlasti pri zvišanju limita za uvoz strojev in opreme),  izobraževanja, razvoja tehnologije, sodelovanja z drugimi sorodnimi organizacijami, sodelovanja s proizvajalci strojev in opreme ter dobavitelji osnovnih surovin, prilagajanja trgu, informiranju članov. V začetnem obdobju so bile ustanovljene še različne komisije, kot npr. za sodelovanje na področju izobraževanja, za nabavo repromateriala ter prodajo rabljenih strojev in opreme, za sestavo kataloga obrti. Sekcija je pod vodstvom ing. Avgusta Grila izdala katalog izdelovalcev cementninarskih in teracerskih izdelkov. Sekcijo je vodil do januarja 1994, ko ga je nasledil Ferdo Ježovnik iz Teharij. Takrat so bili  težavni časi, ko se je zaprl trg bivše Jugoslavije. Sekcija je iskala povezave s sorodnimi inštitucijami v prostoru bivše Jugoslavije. Trudila se je za boljše pogoje poslovanja vseh članov sekcije, odpravo nelojalne konkurence, seznanjala s standardi, novimi predpisi na področju varstva in zdravja pri delu, novimi materiali, novimi dodatki betonom in drugimi novostmi v stroki, ki jih je bilo čedalje več. Vse to so bile tudi teme vsakoletnih strokovnih srečanj sekcije.

V okviru sekcije je tedaj deloval tudi odbor kamnosekov, ki ga je vodil kamnoseški mojster Boris Udovč iz Naklega. Slednji si je prizadeval za kakovostno izobraževanje kamnosekov, kajti sekcija je aktivno sodelovala s Srednjo gradbeno šolo v Ljubljani (za poklic kamnoseka), s Klesarsko šolo iz Brača, ki prireja bienalne simpozije, ki se jih včasih udeležujejo tudi predstavniki sekcije, do leta 2007 je sodelovala v mednarodnem združenju gradbenikov, kamnosekov in arhitektov EACD. Vsaki dve leti je pripravila ogled strokovnega sejma za kamnoseke v Nurnbergu.
Ferdo Ježovnik je vodil sekcijo do leta 2006 oz. do upokojitve, ko ga je nasledil Andrej Zakrajšek iz Ljubljane. Pod njegovim vodstvom je sekcija izvajala in nadgrajevala dotedanje delo, vsako leto je sodelovala je na sejmu MOS v Celju, prirejala tradicionalna strokovna srečanja z vedno novimi temami. S strokovnimi službami je izdelala zgoščenko s standardi za cementninarske in teracerske izdelke, ki je na voljo vsem članom.

Z volitvami leta 2010 je postal predsednik sekcije cementninarjev, kamnosekov in teracerjev Bogdan Oblak, ki je prej vodil odbor cementninarjev. Predsednik sekcije je ostal tudi v mandatih 2014-18, 2018-22 in 2022-26.