Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sekcija fotografov - prva stran

sekcija-fotografov

novica ELEKTRONSKI PRENOS FOTOGRAFIJE

Seminar bo potekal :

  • v četrtek 7.julij 2022 (prijave odprte)

Trajanje: od 9.00h do 11.55h, preko spletne aplikacije ZOOM. Obvezna je predhodna prijava preko spletne prijavnice, ki jo najdete na dnu objave posameznega dogodka na strani https://www.svetovanje.si/svetovanje/izobrazevanje

PROGRAM IN VSEBINA IZOBRAŽEVANJA:

9. 00 – 9.30  Predstavitev projekta elektronski prenos fotografije (e – fotograf)
9.30 – 10.15  Predstavitev uporabniškega dela z aplikacijo
10.15 – 10.45  Kriteriji za zajem ustrezne fotografije in napake pri preverjanju fotografij
10.45 – 11.15 Praktično delo na aplikaciji (priprava in vnos fotografij)

MNZ  je v želji po nadgraditvi in poenostavitvi obstoječega sistema za sprejemanje vlog za osebne dokumente ter izboljšavi kvalitete slik za personalizacijo biometričnih potnih listin razvil poseben sistem za elektronski prenos fotografije od fotografov do upravnih enot. Ko bo fotograf zajel fotografijo, jo bo preko posebnih spletnih servisov in ustreznih avtentikacijskih mehanizmov prenesel v centralno odložišče. Centralni sistem bo preveril ustreznost fotografije in zajeti fotografiji določil unikatno referenčno številko. Po uspešno opravljenem postopku bo fotograf stranki predal to unikatno referenčno številko, s katero se bo oglasila na upravni enoti, pri tem ji fotografije v fizični obliki ne bo potrebno predložiti. Na upravni enoti ne bo potrebno skeniranje in preverjanje kvalitete fotografije, saj bo to že opravljeno. Referent bo zajel le vse ostale podatke (strankin podpis preko elektronske podpisne tablice in podatke iz uradnih evidenc) in jih pripravil za personalizacijo.

Fotografi, ki se bodo želeli vključiti v sistem, bodo morali:

- pridobiti kvalificirano spletno digitalno potrdilo
- imeti bodo morali ustrezno tehnično opremo
- opraviti bodo morali izobraževanje

1. Pridobitev kvalificiranega spletnega digitalnega potrdila
Brez kvalificiranega digitalnega potrdila in brez dostopa do svetovnega spleta uporaba e-fotografa ni mogoča, zato fotografe pozivamo, da čimprej poskrbijo za pridobitev enega izmed naštetih digitalnih potrdil:

- SIGEN.CA (spletno kvalificirano potrdilo za fizične osebe);
- AC NLB (digitalno potrdilo za fizične osebe);
- POŠTA®CA (digitalno potrdilo za fizične osebe);
- HALCOM CA (digitalno potrdilo za fizične osebe)

2. Ustrezna tehnična oprema2.Ustrezna tehnična oprema
Fotograf mora imeti :
- računalnik z nameščenim operacijskim sistemom Windows  in brskalniki;
- Google Chrome, ali
- Mozila Firefox, ali
- Edge
- laserski ali brizgalni tiskalnik za izpisovanje potrdil; opcijski čitalec pametnih kartic (v primeru, da je digitalno potrdilo shranjeno na pametni kartici). Internetna povezava

3. Izobraževanje
Fotograf mora opraviti izobraževanje.

Navodila pripravljena :  Na podlagi navodil MNZ.  Aplikacija e-Fotograf je dosegljiva na povezavi  (link): https://efotograf.gov.si  Spletna stran je aktivna z veljavnim kvalificiranim spletnim digitalnim potrdilom.


Vsi fotografi morate ob prijavi za e-fotografa preko linka oddati vlogo, kot je bilo povedano na izobraževanju, neregistrirani uporabniki morate oddati vlogo za uporabo aplikacije e- fotografa, kjer izpišete zahtevane podatke (priimek, ime, telefonsko številko, e- pošto, EMŠO, geslo..). Po prejemu vloge v aplikacijo e - fotografa, vas bo MNZ avtoriziralo in po tem boste lahko pričeli z delom v e-fotografu. Prosimo vas, da po oddaji vloge posredujete tudi e- pošto : podpora-dunz.mnz@gov.si na Ministrstvo za notranje zadeve da bodo obveščeni o vaši oddaji vloge.
Povezavo do webinarja boste prejeli dan pred dogodkom.

Po izobraževanju prejmete potrdilo o izobraževanju. Stroški za posameznega fotografa oziroma za zaposlene delavce je kotizacija za izobraževalni seminar. Za opravljanje naloge posredovanja Sekcija želi imeti pregled zaposlenih oseb  zato vas vljudno naprošamo, da nam izpišete  izjavo o zaposlenih delavcih. Po prejeti prijavi vas bomo zaprosili za izjavo o zaposlenih delavcih in izjavo o ustrezni opremi.  Po opravljenem izobraževanje in podanima izjavama o zagotovljeni ustrezni tehnični opremi in zaposlenem delavcu, Obrtno – podjetniška zbornica obvesti Ministrstvo za notranje zadeve. Kotizacija znaša 72,00 € (+ ddv).

 

novica Predlog Zakona o optimizaciji izdaje in uporabe identifikacijskih dokumentov

Ministrstvo za notranje zadeve je pripravilo Predlog Zakona o optimizaciji izdaje in uporabe identifikacijskih dokumentov, ki je v javni obravnavi.

novica Nov Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

V Uradnem listu RS št. 142/2021 je bil danes objavljen Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Odlok, ki začne veljati v ponedeljek 6. septembra 2021, združuje ureditve več prej ločenih odlokov v zvezi z omejevanjem in obvladovanjem nalezljive bolezni COVID-19, kot so izpolnjevanje PCT pogoja za ponudnike in osebe, ki se udeležujejo dejavnosti, uporabo zaščitnih mask, samotestiranje, kritje stroškov in vpogled v dokazila o izpolnjevanju PCT pogoja itn.

novica Vabimo vas na seminar, kjer bodo predstavljene novosti, ki jih prinaša Uredba o embalaži in odpadni embalaži, ki je bila sprejeta letos.

Strokovna sekcija grafičarjev in fotografov pri OZS organizira brezplačno izobraževanje. Vabimo vas na seminar, kjer bodo predstavljene : "Novosti, ki jih prinaša Uredba o embalaži in odpadni embalaži, ki je bila sprejeta 8. aprila 2021" organizira sekcija grafičarjev in fotografov v sredo 19. 5.2021 ob 13.00 uri, preko spleta.

novica Uredba o embalaži in odpadni embalaži

Vlada je 8.4.2021 sprejela Uredbo o embalaži in odpadni embalaži, ki je izvedbeni predpis na podlagi novele Zakona o varstvu okolja (ZVO-1J).

novica Novi odloki Vlade RS, ki stopajo v veljavo

Vlada je na svoji zadnji dopisni seji sprejela vrsto odlokov, ki bodo vplivali na naše poslovno in zasebno življenje. Danes jih je objavila tudi v uradnem listu. Navajamo ključne odloke za izvajanje dejavnosti in povezave na uradni list, v nadaljevanju prispevka pa lahko najdete tudi povzetke vsebin posameznih odlokov in njihove veljavnosti.

novica Odprto pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju

Spoštovani gospod minister Janez Poklukar,  v tem tednu naj bi skupaj z vlado ponovno pretresali vladni semafor in se odločali o nadaljnjem zaostrovanju ali sproščanju ukrepov. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki zastopa interese malih obrtnikov in podjetnikov, si želimo, da bi pri sprejemanju končne odločitve upoštevali tudi argumente malega gospodarstva, ki predstavlja hrbtenico slovenskega gospodarstva.

novica Meh Ciglerju Kralju: Ne pristajamo na zapiranje malih obrtnikov in podjetnikov!

Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so na današnji seji gostili ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja in ga pozvali, naj vlada dovoli delati tudi malim obrtnikom in podjetnikom. Člani so bili soglasni, da ne pristajajo na zapiranje malega gospodarstva, medtem ko lahko velika proizvodna podjetja nemoteno poslujejo.  
Pišite nam