Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

E-fotograf

Elektronski prenos fotografije

MNZ  je v želji po nadgraditvi in poenostavitvi obstoječega sistema za sprejemanje vlog za osebne dokumente ter izboljšavi kvalitete slik za personalizacijo biometričnih potnih listin razvil poseben sistem za elektronski prenos fotografije od fotografov do upravnih enot.

Ko bo fotograf zajel fotografijo, jo bo preko posebnih spletnih servisov in ustreznih avtentikacijskih mehanizmov prenesel v centralno odložišče. Centralni sistem bo preveril ustreznost fotografije in zajeti fotografiji določil unikatno referenčno številko. Po uspešno opravljenem postopku bo fotograf stranki predal to unikatno referenčno številko, s katero se bo oglasila na upravni enoti, pri tem ji fotografije v fizični obliki ne bo potrebno predložiti.

Na upravni enoti ne bo potrebno skeniranje in preverjanje kvalitete fotografije, saj bo to že opravljeno. Referent bo zajel le vse ostale podatke (strankin podpis preko elektronske podpisne tablice in podatke iz uradnih evidenc) in jih pripravil za personalizacijo. Predvidevamo, da bo postopek postal hitrejši in prijaznejši, tako za fotografe kot za stranke in za referente na upravnih enotah. Sistem se bo uporabljalj tudi pri drugi generaciji biometričnih potnih listov, pri izdelavi osebnih izkaznic, tujskih dokumentov, vozniških dovoljenj in orožnih listin.

Fotografi, ki se bodo želeli vključiti v sistem, bodo morali:

- pridobiti kvalificirano spletno digitalno potrdilo
- imeti bodo morali ustrezno tehnično opremo
- opraviti bodo morali izobraževanje

1. Pridobitev kvalificiranega spletnega digitalnega potrdila
Brez kvalificiranega digitalnega potrdila in brez dostopa do svetovnega spleta uporaba e-fotografa ni mogoča, zato fotografe pozivamo, da čimprej poskrbijo za pridobitev enega izmed naštetih digitalnih potrdil:

- SIGEN.CA (spletno kvalificirano potrdilo za fizične osebe);
- AC NLB (digitalno potrdilo za fizične osebe);
- POŠTA®CA (digitalno potrdilo za fizične osebe);
- HALCOM CA (digitalno potrdilo za fizične osebe)

2.Ustrezna tehnična oprema
Fotograf mora imeti :
- računalnik z nameščenim operacijskim sistemom Windows  in brskalniki;
      - Internet Explorer ver. 11 (NOVO-starejše verzije niso več podprte), ali
      - Google Chrome, ali
      - Mozila Firefox, ali
      - Edge
- laserski ali brizgalni tiskalnik za izpisovanje potrdil; opcijski čitalec pametnih kartic (v primeru, da je digitalno potrdilo shranjeno na pametni kartici). Internetna povezava s hitrostjo 1 MB/sec ali več.

3. Izobraževanje
Fotograf mora opraviti izobraževanje.

Navodila pripravljena :  Na podlagi navodil MNZ.

Aplikacija e-Fotograf je dosegljiva na povezavi  (link): https://efotograf.gov.si
Spletna stran je aktivna z veljavnim kvalificiranim spletnim digitalnim potrdilom


Vsi fotografi morate ob prijavi za e-fotografa preko linka oddati vlogo, kot je bilo povedano na izobraževanju, neregistrirani uporabniki morate oddati vlogo za uporabo aplikacije e- fotografa, kjer izpišete zahtevane podatke (priimek, ime, telefonsko številko, e- pošto, EMŠO, geslo..).

Po prejemu vloge v aplikacijo e - fotografa, vas bo MNZ avtoriziralo in po tem boste lahko pričeli z delom v e-fotografu. Prosimo vas, da po oddaji vloge posredujete tudi e- pošto : podpora-dunz.mnz@gov.si na Ministrstvo za notranje zadeve da bodo obveščeni o vaši oddaji vloge. 

Od meseca maja 2011  že lahko uporabljate fotografije v sistemu e- fotografa tudi za nova biometrična dovoljenja za prebivanje za državljane tretjih držav z biometričnimi zaščitnimi elementi v obliki kartice. Od meseca julija 2017 pa se tudi že uporablja za vozniška dovoljenja.