Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sekcija fotografov - prva stran

sekcija-fotografov

novica Delodajalci ne odlašajte s posodobitvijo dokumentacije in protokolov varnosti in zdravja pri delu

Tudi po preklicu spomladanske epidemije vsi ukrepi v zvezi s preprečevanjem širjenja nove virusne bolezni ostajajo v veljavi. To še kako velja tudi za naša delovna okolja, kjer je delo potrebno prilagoditi novim okoliščinam. Še več, SARS-COV-2 je bil junija letos tudi formalno uvrščen v direktivo o varovanju delavcev pred tveganji zaradi bioloških dejavnikov, zato je tej spremembi potrebno formalno prilagoditi še dokumentacijo in interne akte s področja varnosti pri delu.

Vedno več obiskov delovnih inšpektorjev

Naši svetovalci in strokovni sodelavci po sekcijah v odzivih članov na terenu že zaznavajo povečane aktivnosti delovnih inšpektorjev, ki se podrobneje poglabljajo ravno v to dokumentacijo. Zato je na mestu, da delodajalce opozorimo na to obvezo in predvsem na pametno odločitev, da v svojem delovnem okolju dokumentacijo in protokole takoj uredite.

Za začetek si spodaj preberite naš že objavljen prispevek

Ob tem bi vas radi spomnili na prispevek naše zunanje svetovalke Katarine Železnik Logar, ki je na to temo v poletni številki naše revije Obrtnik podjetnik (OP, 7-8/2020, stran 14) pripravila zelo uporaben članek o obveznostih s tega naslova, kjer na kratek in jedrnat način opiše, kaj vse morate v povezavi s tem v podjetju izvesti. Najdete ga v nadaljevanju.

Ne gre le za formalnosti, protokole v življenje res tudi vpeljite

Še posebej pa velja spomniti tudi na to, da nam bo na dolgi rok pri preprečevanju širjena okužbe pomagalo le, če bomo protokole in predpise v delovne procese ter naš delovni vsakdan zares tudi vpeljali, le tako bomo lahko zmanjšali tveganje za širjenje okužb in s tem kar se da preprečili tudi zastoje v delovnem procesu.

 

Dopolnitev dokumentacije s področja varnosti in zdravja pri delu in virus SARS-CoV-2

(Katarina Železnik Logar, revija Obrtnik podjetnik, št. 7-8/2020, stran 14)

Pandemija COVID-19 je v svetu še naprej v polnem razmahu, pojavljajo se nove okužbe v Sloveniji in njeni soseščini, zato je potrebno v nadaljevanju še vedno izvajati in upoštevati veljavne ukrepe tudi v delovnem okolju. 3. junija 2020 je bil SARS-COV-2 celo uvrščen na seznam bioloških dejavnikov v Direktivi o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti biološkim dejavnikom pri delu (človeški patogen iz rizične skupine 3), za katere je znano, da okužijo ljudi. Delodajalcem svetujemo, da pregledajo obstoječe dokumentacije in interne akte s področja varnosti pri delu, saj jih bo verjetno treba dopolniti.

Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1, Uradni list RS, št. 43/11) delodajalcu nalaga obveznost zagotavljanja varnosti in zdravja delavcev pri delu. V ta namen mora izvajati ukrepe, ki so potrebni za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev ter drugih oseb, ki so navzoče v delovnem procesu. To vključuje tudi preprečevanje, odpravljanje in obvladovanje nevarnosti pri delu, obveščanje in usposabljanje delavcev z ustrezno organiziranostjo in potrebnimi materialnimi sredstvi.

Delodajalcem v dani situaciji svetujemo pregled obstoječe dokumentacije in internih aktov s področja varnosti pri delu, saj bodo verjetno potrebne dopolnitve le-te.

Več informacij najdete tukaj 

novica Tretji protikorona paket naj reši tudi problem najemnin in lizingov ter najbolj prizadete panoge

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije si želimo, da bo tretji protikorona paket rešil tudi vprašanje najemnin in lizingov, česar prva dva protikorona paketa žal ne rešujeta. Hkrati pa naj se v PKP3 najde rešitve za pomoč vsem tistim dejavnostim, ki jih je epidemija covid-19 najbolj prizadela. 

novica Odprtje dejavnosti

Vlada je prisluhnila večini naših predlogov za vnovično odprtje dejavnosti in določila nove izjeme, za katere ne velja več prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev.

novica Roki glede obveznosti poročanja na podlagi Zakona o varstvu okolja se preložijo

S strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP) imamo zagotovila, da se roki glede obveznosti poročanja, vzpostavljeni na podlagi Zakona o varstvu okolja (ZVO-1) in na podlagi podzakonskih predpisov, sprejetih na podlagi ZVO-1, preložijo tako, da ta obveznost poročanja nastopijo v roku dveh mesecev po preklicu izrednih ukrepov zaradi epidemije virusne okužbe SARS-CoV-2 (COVID 19).

novica Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Vlada je v uradnem listu objavila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Od polnoči bo veljala prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Odprte ostajajo prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banka, pošta in trafike, pri teh pa bodo omejili število ljudi, ki so lahko naenkrat v prostoru.

novica Ponovno dovoljen promet z zaščitnimi sredstvi

Vlada je z Odlokom preklicala sprejeto Odredbo o prepovedi prometa z zaščitnimi sredstvi. Objavljena je v Uradnem listu 25/2020

novica Obvestilo Tržnega inšpektorata RS - poziv proti agresivni poslovni praksi

Tržni inšpektorat RS poziva vse gospodarske subjekte, ki potrošnikom zagotavljajo blago in storitve na trgu, da ne zvišujejo cen blaga in storitev, po katerih je v teh časih večje povpraševanje. Agresivno poslovno prakso, ki je prepovedana bo TIRS aktivno spremljal n striktno ukrepal proti vsem, ki bodo poskušali izkoristiti težko situacijo, v kateri se je trenutno znašla Slovenija. Istočasno bo o vseh kršitvah in kršiteljih seznanil slovensko javnost. Obvestilo TIRS-a, ki smo ga prejeli po e-pošti v celoti objavljamo v nadaljevanju
Pišite nam