Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Informativne cene - normativi

Informativni cenik za strojne inštalacije

Sekcija instalaterjev-energetikov je pripravila informativni cenik za strojne inštalacije. V ceniku so zaobsežena vsa področja strojnih inštalacij, vodovod, ogrevanje in prezračevanje. 

Cene v tem ceniku so informativne, in lahko služijo okvirni oceni določitve vrednosti strojnih inštalacij. Cene so izračunane na mesec februar 2024. Navedene cene v tem informativnem ceniku niso fiksne, za vse kasnejše določitve teh cen je potrebno, pri izračunu novih cen, od navedenega datuma dalje upoštevati vse podražitve vhodnih materialov, opreme, energije, dela in vseh drugih parametrov, ki bi lahko vplivali na spremembo teh cen.

Pri določanju cen za naročilo del oziroma sklenitev pogodbe/dogovora o izvedbi del, je potrebno v vsakem posameznem primeru pripraviti oz. pridobiti konkretno pisno ponudbo vseh posameznih izvajalcev del glede na popis predvidenih del in dejanske cene vhodnih materialov in drugih stroškov, ki jih posamezni izvajalec ima pri izvedbi del.

 

Informativni cenik za strojne inštalacije

 

 

Normativi za strojne inštalacije
 

Sekcija instalaterjev-energetikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je 24. februarja 2023, na strokovnem srečanju v Moravskih Toplicah, izdala novo knjigo normativov z naslovom NORMATIVI ZA STROJNE INŠTALACIJE.

Normativi za strojne inštalacije so priročnik za pomoč pri kalkulacijah oziroma izdelavi ponudb za izvedbo strojno inštalacijskih del v gradbeništvu. Glavni in vsebinski namen priročnika je uporabnikom podati čase za izvedbo posameznih vrst del oz. normative del, dopolnjenimi s pavšalno količino spremljajočih materialov, za celovito obravnavo posamezne postavke v popisu.

Priročnik je namenjen izvajalcem, ki kalkulacije izdelujejo »ročno«, oziroma si želijo izdelati svoj cenik storitev, ne uporabljajo pa že uveljavljenih baz podatkov, ki že vsebujejo normative in kosovnice. Priročnik bo v pomoč tudi osebam, ki izdelujejo obračune del, izdelovalcem terminskih planov, nadzornikom, vodjem del, projektantom za razumevanje izvedbe.

Vsebina priročnika so poleg normativov dopolnjenih s kosovnicami tudi standardni popisi del, za strojne inštalacije v gradbeništvu. Opisane posamezne postavke vsebujejo standardni popis, tabelo z normativi dela dopolnjeno s "kosovnico" materiala.

Izraz »Kosovnica« je v tem priročniku uporabljen za normiranje porabe materiala, zunanjih storitev in dela. V gradbeni dejavnosti se namesto izraza »kosovnica« uporablja »normativ«, ki enako zajema potrebno količino materiala, strojev, zunanjih storitev in čas delavcev za izvedbo gradbenega dela ali storitve na objektu.

V tem priročniku je »normativ ali norma« izraz izključno za čas, ki je potreben za izvedbo določene operacije ali storitve.

 

Obrazec za naročilo Normativov za strojne inštalacije

 

Celotna vsebina Normativov za strojne inštalacije, je za člane OZS dosegljiva (na vpogled / za branje) na zaprtih straneh OZS, v zavihku NORMATIVI ZA STROJNE INŠTALACIJE, na katere lahko dostopajo člani OZS s svojim geslom (povezava zaenkrat še ne deluje).

 

Vsebina knjige normativov je vidna na spodnji povezavi:

 

Vsebina knjige Normativi za strojne inštalacije/Kazalo