Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
sekcija-instalaterjev-energetikov

NORMATIVI ZA STROJNE INŠTALACIJE

Sekcija instalaterjev-energetikov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije je 24. februarja 2023, na strokovnem srečanju v Moravskih Toplicah, izdala novo knjigo normativov z naslovom NORMATIVI ZA STROJNE INŠTALACIJE.

Normativi za strojne inštalacije so priročnik za pomoč pri kalkulacijah oziroma izdelavi ponudb za izvedbo strojno inštalacijskih del v gradbeništvu. Glavni in vsebinski namen priročnika je uporabnikom podati čase za izvedbo posameznih vrst del oz. normative del, dopolnjenimi s pavšalno količino spremljajočih materialov, za celovito obravnavo posamezne postavke v popisu.

Priročnik je namenjen izvajalcem, ki kalkulacije izdelujejo »ročno«, oziroma si želijo izdelati svoj cenik storitev, ne uporabljajo pa že uveljavljenih baz podatkov, ki že vsebujejo normative in kosovnice. Priročnik bo v pomoč tudi osebam, ki izdelujejo obračune del, izdelovalcem terminskih planov, nadzornikom, vodjem del, projektantom za razumevanje izvedbe.

Vsebina priročnika so poleg normativov dopolnjenih s kosovnicami tudi standardni popisi del, za strojne inštalacije v gradbeništvu. Opisane posamezne postavke vsebujejo standardni popis, tabelo z normativi dela dopolnjeno s "kosovnico" materiala.

Izraz »Kosovnica« je v tem priročniku uporabljen za normiranje porabe materiala, zunanjih storitev in dela. V gradbeni dejavnosti se namesto izraza »kosovnica« uporablja »normativ«, ki enako zajema potrebno količino materiala, strojev, zunanjih storitev in čas delavcev za izvedbo gradbenega dela ali storitve na objektu.

V tem priročniku je »normativ ali norma« izraz izključno za čas, ki je potreben za izvedbo določene operacije ali storitve.

Normativi za strojne inštalacije (samo za branje)