Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
POVEZOVANJE Z ZNANOSTJO

Člani OZS z raziskovalci IJS o medsebojnem sodelovanju

02. 03. 2023
Avtor: Anton Šijanec
POVEZOVANJE Z ZNANOSTJO

Obrtniki in podjetniki, člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, so 2. marca napolnili veliko predavalnico Instituta "Jožef Stefan" v Ljubljani. Zbrali so se na strokovnem srečanju v organizaciji Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS in Instituta "Jožef Stefan". Srečanje je potekalo s ciljem po čim večjem povezovanju znanosti, raziskav in razvoja z industrijo, obrtjo in podjetništvom ter željo, da bi tovrstna srečanja postala stalnica. Zbralo se je več kot 60 članov OZS, raziskovalcev IJS in najvišjih predstavnikov obeh organizacij. Po uvodnem plenarnem delu so se razdelili v skupine in si ogledali več sklopov raziskovalnih odsekov, srečanje pa zaključili z individualnimi pogovori z raziskovalci.

Zbrane je uvodoma pozdravil gostitelj prof. dr. Boštjan Zalar, direktor IJS, predstavil je zgodovino, razvejano dejavnost in številne uspehe našega največjega znanstveno-raziskovalnega inštituta. Poudaril je, da se miselnost, po kateri naj bi vse delali na vzhodu, mi pa le uživali dobrine, hitro spreminja, tako se enostavno ne bo več izšlo, vedno več se zato govori o reindustrializaciji Evrope. Pojavlja se vedno več novih iniciativ in tehnologij, ki predstavljajo priložnost tudi za manjša podjetja, kot ključno pa je izpostavil področje polprevodnikov, ki bo v Evropi doživelo velik razcvet.

Članom OZS, ki so obiskali Institut "Jožef Stefan", je zagotovil, da jim bo skoraj 1200 raziskovalcev IJS vedno pripravljeno pomagati in z njimi sodelovati. Problem manjših podjetij je po Zalarjevi oceni nastopati globalno in ravno na tem področju lahko institut precej pomaga s svojimi izkušnjami na področju mednarodnega sodelovanja. Ob tem si je zaželel, da bi se v prihodnosti večkrat srečali v živo ter da bi obrtniki in podjetniki večkrat obiskovali oz. stopili v stik z raziskovalci IJS, ki jim bodo po zagotovilu direktorja instituta z veseljem prisluhnili.

Medtem ko so raziskovalci dobro seznanjeni z razmerami v velikih podjetjih, pa je zadeva pri malem gospodarstvu precej bolj zapletena, saj se premalo med seboj poznajo, je izpostavil prof. dr. Miha Čekada, vodja odseka za tanke plasti in površine na IJS in član Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS. To oviro bo treba premostiti, za kar pa so potrebna takšna srečanja in pogovori, kakršen je današnji. Po prepričanju Čekade bo današnji dogodek uspešen že, če bomo samo enemu podjetniku pomagali rešiti tehnološki problem.

Blaž Cvar, predsednik OZS, se je strinjal, da morajo takšna srečanja postati stalnica. Uporabnost znanja IJS v preteklosti med člani OZS morda ni bila maksimalno izkoriščena, zato bo zbornica poiskala način, kako vsa ta znanja uporabiti in čim bolj povezati obe organizaciji ter člane navaditi, da bodo centre znanj še bolj vključevali v svoj razvoj. Po Cvarovi oceni bo treba pretok tovrstnih informacij med člani še okrepiti ter poskrbeti, da bodo te delovale v realnem času, podpirati pa tudi tovrstna srečanja s ciljem povezovanja znanosti, raziskav in razvoja z industrijo, obrtjo in podjetništvom.

"Če ste raziskovalci najbolj oddaljeni od končnega produkta, so mu obrtniki in podjetniki najbližje, zato je naša naloga, da vas povežemo," je dejal Danijel Lamperger, direktor OZS. Da se bodo še naprej trudili povezovati obrtnike in podjetnike z raziskovalci in centri znanj na vseh nivojih od šol do vrhunskih institucij, pa je zagotovil Joško Rozina, predsednik Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS, poudaril je, da je ključni učinek tovrstnih srečan, ravno v tem, da obrtniki in podjetniki raziskovalne institucije spoznajo tudi od znotraj, se srečajo z raziskovalci in z njimi tudi spregovorijo o svojih tehnoloških izzivih, s tem pa lahko eni in drugi odstirajo medsebojne komunikacijske pregrade, ki so prva ovira za sodelovanje.

V uvodnem plenarnem delu so udeleženci srečanja izvedeli še več o skupini za povezovanje z industrijo, projektu Tovarne prihodnosti ter slovenskih in evropskih razpisih, ki podpirajo sodelovanje med raziskovalnimi organizacijami in podjetji.

V nadaljevanju so se razdelili v več skupin in si pod vodstvom sodelavcev IJS ogledali pet sklopov raziskovalnih odsekov IJS, za katere so se odločili že v prijavi na dogodek. Srečanje se je zaključilo z vrsto individualnih B2S pogovorov med predstavniki posameznih podjetij in izbranimi raziskovalci, kjer so lahko izpostavili konkretne izzive in navezali medsebojne stike.

 

Kratka predstavitev programa dogodka in možnosti sodelovanja z raziskovalci IJS >>>

 

Na spodnjem koncu strani si oglejte še galerijo fotografij >>>

 

 

 

 

 


Predhodna objava z dne, 25.1.2023, vabilo na dogodek:

 

V četrtek, 2. marca 2023 bo na Institutu "Jožef Stefan" v Ljubljani potekalo srečanje med člani OZS in raziskovalci IJS. Cilj srečanja, ki ga organizirta Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS in Institut "Jožef Stefan",  je okrepiti sodelovanje in odgovoriti na konkretne izzive s katerimi se srečujejo mala podjetja in obrtniki. Raziskovalci IJS bodo najprej predstavili delovanje in organiziranost instituta, sledili pa bodo članom različnih strokovnih sekcij prilagojeni ogledi laboratorijev in individualni pogovori z raziskovalci. Dogodek je za člane OZS brezplačen.

 

Pet sklopov vodenih ogledov raziskovalnih laboratorijev IJS

Po sprejemu obrtnikov in podjetnikov na IJS se bodo ti razdelili v pet različnih tematskih skupin, ki si bodo pod vodstvom raziskovalcev IJS ogledale vsaka svoj sklop raziskovalnih laboratorijev.

Izbirate lahko torej med petimi sklopi ogledov raziskovalnih odsekov.

  • Avtomatizacija, procesi in telekomunikacije z ogledi laboratorijev E1, Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko, E2, Odsek za sisteme in vodenje, E5, Laboratorij za odprte sisteme in mreže, E6, Odsek za komunikacijske sisteme.
  • Informacijske tehnologije, umetna inteligenca z ogledi laboratorijev E3, Odsek za umetno inteligenco, E7, Odsek za računalniške sisteme, E8, Odsek za tehnologije znanja, E9, Odsek za inteligentne sisteme.
  • Obdelava in analiza površin z ogledi laboratorijev F3, Odsek za tanke plasti in površine, F4, Odsek za tehnologijo površin, F5, Odsek za fiziko trdne snovi, K3, Odsek za fizikalno in organsko kemijo.
  • Sinteza in analiza novih materialov z ogledi laboratorijev K5, Odsek za elektronsko keramiko, K7, Odsek za nanostrukturne materiale, K9, Odsek za raziskave sodobnih materialov, CEMM, Center za elektronsko mikroskopijo in mikroanalizo.
  • Vplivi na okolje, energetske rešitve z ogledi laboratorijev K1, Odsek za anorgansko kemijo in tehnologijo, O2, Odsek za znanosti o okolju, CEU, Center za energetsko učinkovitost.

Udeleženci obiska se boste morali zato v skupine prijaviti že pred samim obiskom, to pa boste lahko storili s spletno prijavnico v nadaljevanju, spodaj pa ne spreglejte tudi podrobnih opisov tematskih skupin in laboratorijev, poleg tega pa tudi shemo predlogov za oglede glede na vsebino naših strokovnih sekcij.

 

Individualna srečanja z raziskovalci IJS

Na podlagi vnaprej izraženih interesov in prijav obrtnikov in podjetnikov članov OZS bodo ob zaključku obiska na IJS organizirana tudi individualna srečanja z raziskovalci, ki bodo potekala po v naprej pripravljenem urniku in glede na prijave v že omenjeni spletni prijavnici. Šlo bo za kratke sestanke in konzultacije s ciljem predstavitve problemov in navezovanjem prvih stikov.

 

Pomembne povezave, priponke in dokumenti

 

Oglejte si tudi video predstavitve dejavnosti IJS

 

Predviden urnik dogajanja

Obisk članov OZS na Institutu “Jožef Stefan”

četrtek, 2. marec 2023, Jamova cesta 39, 1000 Ljubljana

8:30 - 9:00 Prihod udeležencev

9:00 - 10:00 Plenarni del, Velika predavalnica

10:10 - 11:30 Ogledi raziskovalnih odsekov

11:30 - Individualni pogovori

 

Za morebitna dodatna vprašanja lahko pišete Valentini Melkić (valentina.melkic@ozs.si), sekretarki našega Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS.

Ne zamudite lepe priložnosti za ogled našega največjega znanstveno raziskovalnega instituta, navezovanje stikov z raziskovalci in prenos vrhunskega znanja v svoje delovne procese.


 

 

Galerija fotografij s srečanja članov OZS in raziskovalcev IJS:

20230302-ozt na ijs 323  (1)20230302-ozt na ijs 323  (2)20230302-ozt na ijs 323  (4)20230302-ozt na ijs 323  (3)20230302-ozt na ijs 323  (6)20230302-ozt na ijs 323  (5)20230302-ozt na ijs 323  (7)20230302-ozt na ijs 323  (8)20230302-ozt na ijs 323  (9)20230302-ozt na ijs 323  (10)20230302-ozt na ijs 323  (11)20230302-ozt na ijs 323  (12)20230302-ozt na ijs 323  (13)20230302-ozt na ijs 323  (14)20230302-ozt na ijs 323  (15)20230302-ozt na ijs 323  (16)20230302-ozt na ijs 323  (17)20230302-ozt na ijs 323  (18)20230302-ozt na ijs 323  (19)20230302-ozt na ijs 323  (20)20230302-ozt na ijs 323  (21)20230302-ozt na ijs 323  (22)
Preberite tudi