Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Sekcija tekstilcev - prva stran

sekcija-tekstilcev
IZVRSTNI NA EUROSKILLS 2023

Šest medalj - Naši mladi strokovnjaki izvrstni na EuroSkills 2023

10. 09. 2023
Avtor: Anton Šijanec
IZVRSTNI NA EUROSKILLS 2023

Zaključilo se je evropsko tekmovanje mladih v poklicnih spretnostih EuroSkills 2023, ki je potekalo v Gdansku na Poljskem. V hudi konkurenci 600 tekmovalcev iz 32 držav so se slovenski mladi strokovnjaki tudi tokrat izvrstno odrezali in osvojili kar šest medalj.

Katja Vačovnik je prejemnica bronaste medalje v cvetličarstvu, Sibila Leskovec je prejela kar dve medalji, prvo za odličnost v kamnoseštvu in drugo za Best of nation. Medalje za odličnost pa so prejeli Anže Zdešar pri strežbi, Irena Čepon v slikopleskarstvu ter Žiga Kralj in Jurij Sitar pri IKT.

Čestitke prejemnikom medalj pa tudi ostalim tekmovalkam in tekmovalcem, saj so prav vsi tekmovali na visokem nivoju, v izjemni konkurenci in zahtevnih pogojih ter kljub vsemu zdržali tempo tega tekmovanja in pokazali svoje odlične spretnosti!

 

euroskills 23 01

euroskills 23 03

euroskills 23 02

EuroSkills Gdańsk 2023 je že osma ponovitev tekmovanja EuroSkills - največjega dogodka na področju poklicnega izobraževanja in poklicnih spretnosti v Evropi. EuroSkills Gdańsk 2023 je letos sprejel 600 spretnih mladih strokovnjakov, starih do 25 let, iz 32 držav, ki se bodo udeležili tekmovanj in demonstracij v 43 različnih veščinah in poklicih. Slovenijo je na tekmovanju zastopalo 12 tekmovalcev v desetih panogah: strežba, kuharstvo, IKT, pohištveno in stavbno mizarstvo, mehatronika, frizerstvo, cvetličarstvo, slikopleskarstvo in kamnoseštvo.

Naši tekmovalci...

Na evropskem tekmovanju EuroSkills 2023 so barve Slovenije zastopali Jan Kožuh v stavbnem mizarstvu, Jurij Sitar in Žiga Kralj, v IKT, Jan Rutar in Val Matović v mehatroniki, Matija Cotič v kuharstvu, Anže Zdešar v strežbi, Ana Gjerkeš v aranžerstvu, Katja Vačovnik v cvetličarstvu, Héctor Alfredo Bejaran Hernandez v frizerstvu, Irena Čepon v slikopleskarstvu, Sibila Leskovec v kamnoseštvu in Ognjen Devič v pohištvenem mizarstvu.

...ter naši mojstri in mentorji

Pri organizaciji EuroSkills 2023 so kot sodniki sodelovali tudi vidni člani naše stanovske organizacije OZS, ki so hkrati tudi mojstri svojih poklicev in prizadevni mentorji mladim tekmovalcem, Smiljan Škarica na tekmovanju frizerjev, Matjaž Majdič na tekmovanju slikopleskarjev, Marjan Planinšek na tekmovanju cvetličarjev in Jernej Bortolato na tekmovanju kamnosekov.

euroskils skupina 13092023

Udeležba na tekmovanju mladim omogoča edinstveno izkušnjo, s svojo odličnostjo pa ne navdušujejo le obiskovalcev, temveč pomembno prispevajo k ugledu poklicnih panog, ki v zadnjem času izgubljajo zanimanje. Dogodek pomembno podpira sodelovanje mladih, izobraževalnega sistema, gospodarstva in politike v posameznih državah.

Tekmovanje je izjemnega pomena z vidika povezovanja izobraževanja in gospodarstva, promocije poklicev in podpore mladim na začetku karierne poti v različnih panogah. Tudi v Sloveniji se srečujemo s pomanjkanjem mladih mojstrov, zato je toliko bolj pomembno navduševati mlade in spodbujati odličnost.

Slovenija je bila dobro zastopana, saj ima tekmovalce v kar 10 disciplinah, mladi pa so imeli tudi tokrat priložnost meriti se z vrstniki onkraj doma. Pri tem gre zahvala tako mentorjem-učiteljem in predavateljem kot predstavnikom gospodarstva, Centra za poklicno izobraževanje RS in tudi naše stanovske organizacije OZS.

 

Preberite tudi:

Članek o izboru za letošnji EuroSkills >>> 

Več o projektu SloveniaSkills:

EuroSkills/SloveniaSkills na CPI >>>

SloveniaSkills na FB >>>

Več o letošnjem evropskem tekmovanju na:

Euroskills Gdansk 2023 >>>

Facebook Euroskills 2023 >>>

Youtube kanal Euroskills 2023 >>>

 

euroskils 2023 01 07092023

 

 

 

Preberite tudi