Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
SPREJEM MLADIH MOJSTROV

Mlade mojstrice in mojstre svojih poklicev, tekmovalce na EuroSkills, je sprejel minister za vzgojo in izobraževanje

09. 10. 2023
Avtor: Anton Šijanec
SPREJEM MLADIH MOJSTROV

Minister za vzgojo in izobraževanje je v avli ministrstva sprejel tekmovalce in njihove spremljevalce, ki so Slovenijo letos zastopali na mednarodnem dogodku poklicnega izobraževanja in poklicnih spretnosti Euroskills v Gdansku na Poljskem.

Preberite tudi: Šest medalj - Naši mladi strokovnjaki izvrstni na EuroSkills 2023 >>>

Letošnji dogodek EuroSkills v Gdansku je predstavljal že osmo izvedbo tekmovanja, ki predstavlja največji dogodek na področju poklicnega izobraževanja in poklicnih spretnosti v Evropi.

Na tekmovanju je sodelovalo 600 mladih strokovnjakov iz 32 držav, v starosti do 25 let. Predstavili so se v 43 različnih veščinah in poklicih. Tekmovanje je potekalo v duhu evropskega leta spretnosti in v ospredje postavlja pomen ozaveščanja o spretnostih, kompetencah in znanjih, s katerimi prispevamo k trajnostni rasti, razvoju in boljši družbi.

Slovenski tekmovalci so se preizkusili in izkazali v desetih disciplinah. Med njimi so bili tako dijaki poklicnih šol, kot tudi mladi zaposleni. Slovenska ekipa se je s tekmovanja EuroSkills Gdansk 2023 vrnila s kar šestimi medaljami: Katja Vačovnik je v panogi cvetličarstvo prejela bronasto medaljo, medalje odličnosti pa so prejeli Sibila Leskovec pri kamnoseštvu, Anže Zdešar pri strežbi, Irena Čepon pri slikopleskarstvu ter Žiga Kralj in Jurij Sitar v panogi informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Vse udeležence letošnjega tekmovanja in njihove spremljevalce je v počastitev dosežkov sprejel minister dr. Darjo Felda, ki je mladim in njihovim mentorjem čestital za dosežene uspehe.  »Delati v poklicu, ki vam predstavlja strast, je užitek. Slediti cilju, ki ste si ga zadali na vaši življenjski poti, pomeni uresničevati vizijo,« je med ostalim povedal minister Felda in dodal, da takšni dosežki pomembno prispevajo k promociji poklicev, med katerimi ima prav vsak svojo vrednost in pomembnost.

»Dolžnost izobraževalnega sistema in gospodarstva je, da to sporočilo skupaj prenesemo na mlade generacije. Skupna naloga je, da vam pri tem pomagamo in zagotovimo podporo, mentorstvo in priložnosti za profesionalno rast in razvoj. Center za poklicno izobraževanje je vez med gospodarstvom, obrtjo in izobraževalnim sistemom. Naj odmev letošnjega tekmovanja poudari pomen poklicnega izobraževanja in navduši mlade za izbiro tovrstnega izobraževanja. Poklici so temelj naše družbe in našega gospodarstva,« je še sklenil minister Felda.

Vir: MVI