Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Priporočila za trgovine in trgovinske centre za učinkovitejšo rabo energije

04. 08. 2022
Avtor: Larisa Vodeb

Obveščamo vas, da je Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo   PRIPOROČILA za trgovine in trgovske centre, da prispevajo svoj delež k učinkovitejši rabi energije. Povzetek najpomembnejših (celotni tekst je v priponki)  priporočil je naslednji :

  • Zagotoviti, da se v stavbah in njihovih prostorih, ki imajo vgrajen klimatski sistem, prostori ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je +25 °C ob pogoju, da relativna vlažnost dovedenega zraka ni višja od 60 %, razen kjer to ni mogoče, zaradi zahtev namembnosti ali delovanja stavbe ali dela stavbe. Enako velja tudi za zaposlene v stavbah, za tiste dele prostorov, ki omogočajo samostojno regulacijo notranje temperature prostorov
  • Zagotoviti, da se izven obratovalnih ur naj, razen kjer je to potrebno zaradi zahtev namembnosti ali delovanja stavbe ali dela stavbe, ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je +28 °C. V navedenem času se prostorov ne hladi pod +28 °C, če se za ta namen uporablja hladilni agregat. Hlajenje pod +28 °C pa se lahko zagotovi z zunanjim hladnim zrakom.
  • Prostori stavb naj se ne ogrevajo na višjo temperaturo zraka, kot je +20 °C, razen v posebnih primerih, kjer po presoji upravljavca stavbe ni mogoče zagotoviti navedenih zahtev zaradi utemeljenih razlogov.
  • Priporočila o ustreznem kodeksu oblačenja, proučitev uporabe ogrevanja iz obnovljivih virov, sprejem organizacijskih ukrepov energetske učinkovitosti za znižanje rabe elektrike, smiselna in ustrezna raba klimatskih sistemov zaradi nalezljivih bolezni  COVID-19, pristop k pripravi izvedbenega načrta ukrepov  za zmanjšanje letno nominalne rabe energije za vsaj 3%