Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Roki glede obveznosti poročanja na podlagi Zakona o varstvu okolja se preložijo

26. 03. 2020
Avtor: Iris Brkovič

S strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP) imamo zagotovila, da se roki glede obveznosti poročanja, vzpostavljeni na podlagi Zakona o varstvu okolja (ZVO-1) in na podlagi podzakonskih predpisov, sprejetih na podlagi ZVO-1, preložijo tako, da ta obveznost poročanja nastopijo v roku dveh mesecev po preklicu izrednih ukrepov zaradi epidemije virusne okužbe SARS-CoV-2 (COVID 19).

MOP je pripravil predlog, ki ga bodo vključili v predlog Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije virusne okužbe SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane Republike Slovenije in slovensko gospodarstvo. V prilogi predlog Ministrstva za okolje in prostor k Zakonu za blažitev posledic bolezni, ki še sicer ni sprejet a kot navedeno imamo zagotovila pristojnih, da se roki za poročanje preložijo. V predlogu je navedeno, v katerih predpisih se roki spremenijo.

Za večino je verjetno pomembno, da se roki za poročanje o ravnanju z nastalimi odpadki po Uredbi o odpadkih (1. odstavek 29. člena) ter roki za poročanje po Uredbi o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo (1. odstavek 10.c in 10.d člena) preložijo.

V kolikor imate iz naslova vaše dejavnosti morda še kakšne obveznosti glede poročanja, se VSI roki iz Zakona o varstvu okolja in njegovimi podzakonskimi akti, preložijo tako, da ta obveznost poročanja nastopi v roku dveh mesecev po preklicu izrednih ukrepov zaradi epidemije navedene virusne okužbe.

Predlogi Ministrstva za okolje in prostor k Zakonu za blažitev posledic bolezni COVID-19