Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Specializirani trgovci opozarjajo na neenakost glede pogoja PCT

16. 12. 2021
Avtor: Mira Črešnar

Sekcija trgovcev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije opozarja na neenake pogoje poslovanja trgovin. Po eni strani živilske trgovine lahko prodajajo specializirano blago brez omejitev, torej brez pogoja PCT, po drugi strani pa morajo specializirani trgovci od potrošnikov zahtevati izpolnjevanje PCT pogoja. Sekcija zato ponovno apelira na vlado, da pogoj PCT odpravi tudi za specializirane trgovine in s tem izenači položaj različnih trgovcev.

»Kljub temu, da je mesec december običajno dober mesec za trgovce, pa letos žal ne bo tako. Specializirani trgovci namreč zaznavajo drastičen upad prometa, saj morajo kupci za vstop v trgovino izpolnjevati pogoj PCT. Zdi se nam krivično, da so specializirane trgovine ponovno v neenakopravnem položaju, podobno kot so bile v začetku epidemije. Če potrošnik, ki kupuje specializirano blago v živilski trgovini, ne potrebuje pogoja PCT, potem ne razumemo, zakaj bi pogoj PCT potreboval za nakup istega blaga v specializirani trgovini. To spravlja specializirane trgovce v slabši konkurenčni položaj, kar lahko privede tudi do množičnega zapiranja trgovin,« opozarja Primož Černic, predsednik sekcije trgovcev pri OZS.

Specializirani trgovci obenem opozarjajo tudi na vse pogostejšo prakso velikih živilskih trgovskih centrov, ki potrošnike vabijo v svoje trgovine z napisi, da pogoj PCT za vstop ni potreben.

Številni potrošniki se tako zaradi pogoja PCT raje odločijo za nakup specializiranega blaga (tehnično blago, oblačila, čevlji, igrače itd.) v živilskih trgovinah.  Poleg upada prometa, ki je tudi posledica pogoja PCT, pa trgovcem poslovanje otežujejo še dvig cen blaga, neprodane zaloge, dvig cen energentov in dodatni stroški za delovno silo, ki preverja pogoj PCT na vstopnih točkah.

Sekcija pričakuje ukrepe pomoči

V sekciji trgovcev pri OZS so vlado in resorno ministrstvo že pozvali, da trgovcem zagotovi ukrepe pomoči v novem interventnem zakonu. Trgovinska dejavnost je namreč v preteklosti večkrat izpadla iz različnih ukrepov,  ki so bili gospodarstvu na voljo v okviru protikoronske zakonodaje. Trgovci denimo niso dobili ukrepa pomoči za financiranje regresa za letni dopust, niso imeli sofinanciranih obratovalnih stroškov in niso bili vključeni v ukrep BON 21. Trgovci pričakujejo tudi povračilo nadomestila zaradi odpisa blaga, saj so morali številni trgovci sezonsko blago, ki ga v času zaprtja trgovin niso prodali, zavreči.

Da so razmere v trgovski dejavnosti zares alarmantne, pa kažejo tudi podatki ankete, ki jo je sekcija nedavno izvedla med svojimi člani. Od začetka preverjanja pogoja PCT kar 71 odstotkov trgovcev beleži upad prometa, tretjina sodelujočih v anketi beleži upad med 20 in 30 odstotki, tretjina ima od 30 do 50-odstotni upad prometa, o več kot 50-odstotnem upadu prometa pa poroča 11 odstotkov vprašanih trgovcev. Če v prihodnje ne bodo dobili pomoči, pa 13 odstotkov sodelujočih v anketi meni, da bodo morali svojo trgovino celo zapreti.

V sekcij trgovcev pri OZS pa ob tem ponovno poudarjajo, da trgovinska dejavnost nikoli ni predstavljala tvegane dejavnosti za prenos okužb, obenem pa se trgovci vesa čas strogo držijo vseh predpisanih zaščitnih ukrepov, kot so razkuževanje, prezračevanje, nošenje zaščitnih mask, omejitve števila kupcev itd.