Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Trgovci proti napovedanim omejitvam v trgovinah

22. 12. 2021
Avtor: Mira Črešnar

Po napovedih ministra za zdravje naj bi vlada jutri odločala tudi o dodatnih omejitvah trgovske dejavnosti. Sekcija trgovcev pri OZS ob tem ponovno opozarja, da trgovine niso vir okužb in da bodo z dodatnim omejevanjem trgovin ponovno na udaru specializirane trgovine.

»Že dlje časa opozarjamo na nepravične pogoje, ki veljajo za specializirane trgovine. Te so že sedaj v nekonkurenčnem položaju, saj morajo imeti potrošniki za vstop PCT pogoj, medtem ko pogoja PCT ne potrebujejo za nakup specializiranih izdelkov v živilskih trgovinah. Posledica tega je velik upad prometa, dodatne zaostritve glede števila kupcev pa bodo te razlike in stiske specializiranih trgovcev še poglobile,« opozarja Primož Černic, predsednik sekcije trgovcev pri OZS.

Trgovci izpostavljajo, da bodo še posebej prizadete male trgovine, ki poslujejo na majhni kvadraturi, običajno v mestnih središčih in podeželju. Z omejitvami bo torej kupcev v teh trgovinah še manj, posledično bo tudi manjši promet, kar lahko vodi v odpuščanja in celo zapiranje trgovin. 

»Trgovci že od samega začetka epidemije opravljajo svojo dejavnost varno in v skladu z vsemi ukrepi NIJZ. Tudi podatki kažejo, da trgovine niso bile in še vedno niso vir okužb, zato ni prav, da se ravno to dejavnost ponovno omejuje,« še dodaja Černic, ki poziva pristojne, da dodatnih omejitev za trgovine ne bo.