Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Ustavitev dejavnosti - Kaj lahko delamo?

15. 01. 2021
Avtor: Anton Šijanec

15. 1. 2021

Vlada je v uradnem listu objavila nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki velja od 16. do 22. januarja 2021. Z njim ohranja enake izjeme, kot do sedaj, dodatno dodaja le dejavnost čistilnic, ki pa je bila z interpretacijo MGRT dovoljena že prej. Poseben odlok je izdala tudi za področje voznikov in vozil ter podaljšala vse druge odloke in razglašeno epidemijo.

Vse spodaj zapisano v prispevku z dne 11.1.2021 torej z novimi odloki velja še naprej, veljajo pa tudi interpretacije izjem naših strokovnih sekcij v drugem delu prispevka.

 

Novi odloki, ki stopajo v veljavo:

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11. 1. 2021

Vlada je 8. januarja v Uradnem listu RS št. 4 objavila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom. Po tem, ko smo v OZS vlado ponovno pozvali k takojšnjemu odprtju vseh storitvenih in obrtnih dejavnosti, nam je ta z njim le delno prisluhnila. Z njim je vlada poleg naših že odprtih dejavnosti dovolila še gradbena dela v oz. na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, medicinsko pedikuro ter storitve čistilnih servisov. Odlok velja do 15. januarja.

 

Aktualni odlok je spet nadgradnja že obstoječega, ki smo ga že poznali. Interpretacije izjem, ki so jih pripravile naše strokovne sekcije, najdete v drugem delu prispevka. Poudarjamo, da omejitve veljajo le v odnosu do končnih potrošnikov, torej kupcev, fizičnih oseb. Pri poslovanju v odnosu do podjetij na t.i. B2B nivoju pa tudi s tem odlokom ni sprememb, to je dovoljeno v celoti.

 

Novi odlok vlade o zapiranju dejavnosti in nekatere nove izjeme

Podlaga za tokratno popolno zapiranje in nekatere nove izjeme je Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki ga je Vlada RS objavila 8. januarja 2021 v Uradnem listu RS. Predlagamo vam, da si ga na povezavi tudi ogledate in preberete.

Vlada je poseben odlok izdala tudi za področje voznikov in vozil, najdete ga na tej povezavi.

 

Izjeme, ki jih predvideva aktualni odlok

Tudi tokrat pa odlok v svojem 2. členu opredeljuje vrsto izjem konkretnih dejavnosti, med tistimi, ki so našim članom najbolj zanimive, so to:

– prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah,

– prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,

– geodetske storitve,

– dostavne službe,

– dimnikarske storitve, pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave; opravljanje dimnikarskih storitev ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitvi ni mogoče prezračiti,

– gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki,

– individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,

– osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno,

– tržnice s hrano,

– trafike in kioske za prodajo časopisov in revij,

– storitve frizerskih salonov ter medicinske pedikure in medicinske manikure,

– čistilne servise in čistilnice

Poleg njih pa še tiste, ki so nujne za delovanje družbe, zagotavljajo varnost in zdravje ljudi, varnost premoženja in preprečujejo nastajanje škode.

Generalno je dovoljeno ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo, kot to ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov.

Dovoljeno je tudi opravljanje dejavnosti priprave jedi in pijač v primeru dostave ter opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posamezno stranko.

 

Izvajanje izjem v praksi

Ker so definicije izjem v odlokih večinoma formalne, se pri njihovem izvajanju v praksi kaj hitro pokaže vrsta nedorečenosti o tem, kaj se res sme in česa ne.

Strokovne sekcije naše stanovske organizacije so zato tudi tokrat takoj pristopile k reševanju številnih odprtih vprašanj ter v sodelovanju s pristojnimi organi svojim članom sproti pošiljajo odgovore, pojasnila in tolmačenja, hkrati pa raziskujejo tudi zelo podrobne dileme delovanja posameznih dejavnosti, ki jih zakonodaja seveda ne more predvideti, v praksi na terenu pa kaj hitro pridejo v ospredje.

 

Tolmačenja strokovnih sekcij za posamezne dejavnosti

V nadaljevanju vam zato predstavljamo tolmačenja, ki so za posamezne dejavnosti nastala po uveljavitvi odloka, torej do sedaj, skozi čas in glede na izzive s terena. Ob tem velja poudariti, da delo sekcij in svetovalcev intenzivno poteka naprej, zato bodite pozorni na sporočila sekcij, ki jih boste člani prejemali tudi v prihodnje.

 

Izjeme po dejavnostih v nadaljevanju so vidne in na voljo samo članom OZS, za ogled morate biti prijavljeni, prijava je v nadaljevanju >>>

 Vsebina v nadaljevanju je dostopna samo članom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Za ogled morete biti prijavljeni!