Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Sekcija trgovcev

sekcija-trgovcev

Odlok o začasni prepovedi opravljanja storitev za potrošnike

16. 11. 2020
Avtor: Janko Rozman

Gradbeništvo: za potrošnike se lahko izvajajo samo dela na nenaseljenih gradbiščih (objektih).

 

Izjema, ki izhaja iz odloka je izvajanje nujnih storitev, za zagotavljanje varnosti in zdravja. Ker to v odloku ni podrobno razloženo, je stvar vsakega posameznika (naročnika in izvajalca), da presodi, ali je izvajanje res nujno, npr. intervencijska popravila vodovodnih, ogrevalnih in elektro inštalacij, strehe,.... Pri tem je v vsakem posameznem primeru priporočljivo pripraviti dokazila, da res gre za nujna dela (fotodokumentacija dejanskega stanja (zamakanje, luknja v strehi,…), pisna izjava uporabnika, da stanovanja ne more uporabljati in da bo upošteval preprečitev vsakršnega stika med stanovalci in izvajalci del, nesorazmernost stroškov popravila v primerjavi z zamenjavo naprave, druga dokazila, ki dokazujejo nujnost izvedbe,…).

Podobno je glede dokončanja že pričetih del, npr. del na strehi ipd, saj bi brez dokončanja te strehe lahko prišlo do povzročanja večje škode na objektu. Dokončanje fasade (na že vseljenem objektu) žal ni takšen primer, razen če so kakšne specifične okoliščine.

Prav tako v dovoljeno kategorijo ne spadajo posamezna stanovanja v večstanovanjskem objektu, tudi če so prazna, saj gre za naseljen objekt.

Priporočamo, da se v izogib nevšečnostim, ne izvajajo razna zunanja dela v okolici že vseljenih hiš ali stanovanjskih objektov, saj ne gre za nenaseljena gradbišča.

 

Dela za naročnike, ki so pravne osebe (podjetja, inštitucije,…), se lahko izvajajo brez omejitev.