Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Sekcija trgovcev

sekcija-trgovcev
ZLATARJI IN DRAGULJARJI

Unikatni nakit s slovenskim kamnom kot temelj plodnega sodelovanja v stroki

12. 06. 2024
Avtor: Anton Šijanec
ZLATARJI IN DRAGULJARJI

Zlatarji so maja v okviru Mediteranske gemološko juvelirske konference in Slovenskega tedna nakita v pripravili potujočo razstavo unikatnega nakita s slovenskim kamnom. Ta je zaživela najprej v Piranu in se nato preselila še v ljubljanski Center Rog, kjer je stroka na osrednji okrogli mizi tudi spregovorila. Zbornica se je s svojimi rokodelci tako povezala s sodobnim kreativnim središčem in oblikovala temelje prihodnjih sodelovanj pri prenosu znanj.

Ekskluzivni nakit s slovenskim kamnom

Razstava unikatnega nakita slovenskih zlatarjev in draguljarjev pod naslovom Skriti dragulji Slovenije je bila tokrat zamišljena ekskluzivno in povezano z obema omenjenima dogodkoma. Mojstri rokodelci so svoj nakit izdelovali ciljano, vsi pa so kot ključni element svojega nakita uporabili izključno slovenski kamen. Kamne so oblikovalci nakita dobili v Slovenskem narodnem muzeju, kjer so se srečali s slovenskimi gemologi, ti pa so jim priskrbeli paleto slovenskih kamnov iz katere so primerne lahko izbrali za svoj nakit. Pri brušenju izbranih kamnom sta jim pomagala brusilca kamnov Dejan Šauperl in Peter Dragolič.

zlatarji nakit 12062024

Otvoritev razstave v Piranu

V sklopu dogodkov 7. Sredozemske gemološko juvelirske konference, ki je v začetku maja potekala v Piranu in Cavalesu v sosednji Italiji, je Sekcija zlatarjev in draguljarjev pri OZS pripravila razstavo 25 naših oblikovalcev unikatnega nakita z naravnimi minerali in kristali, sodelovali so Aleš Hočevar, Alja Kump, Anton Klinc, Barbara Nardoni, Christoph Steidel Porenta, Dalija Sega, David Krmarič, Ema Smodiš, Karolina Iveljić, Katja in Nataša Skušek, Katja Marolt, Metka Mikuletič, Milica Bubanja, Peter Dragolič, Petra Bric, Rok Široka, Rosanna Raljević Ceglar, Sandra Kocjančič, Sara Mermal, Srečko Molk, Uršula Rihtar, Zala Štalekar in Zvezdana Konte.

Nadaljevanje razstave v ljubljanskem Centru Rog

Razstava se je nato takoj preselila na Slovenski teden nakita SIJW, ki je v nadaljevanju potekal v ljubljanskem Centru Rog. Dogodek je predstavljal širši splet kreativnosti, znanja in inovacij, ki je povezal sodobne slovenske in tuje oblikovalce nakita. Ustvaril je vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, ob praznovanju umetnosti, trdega dela in strasti pa predstavil sodobni nakita, ki odraža misli in ideje ustvarjalcev. V sklopu Slovenskega tedna nakita so se odvili tudi številne razstave, tečaji, delavnice, predavanja in vodeni ogledi, povezal pa je številna po več slovenskih mestih.

Uspešna okrogla miza v Centru Rog

V sklopu dogajanja na Slovenskem tednu nakita je na pobudo OZS in njene Sekcije zlatarjev in draguljarjev potekala tudi okrogla miza Dediščina preteklosti, trenutna sedanjost in vizija prihodnosti oblikovanja izdelave nakita, kjer je stroka tudi spregovorila. Pogovor, ki sta ga gostili Renata Zamida, direktorica Centra Rog in Olga Košica, vodja projekta SIJW je tekel o pogojih oblikovanja nakita, o trajnosti, tradiciji, obrti, povezovanju ter prihodnjih izzivih in možnostih na tem področju. O problematiki zlatarske stroke je spregovorila tudi Desiree Kolarec, kreativna vodja Zlatarne Celje.

Osrednja tema okrogle mize je bila tudi predstavitev novega Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva – ZORR, ki ga je podrobno predstavil Franc Stanonik, vodja sektorja za domače storitve MGTŠ, specifike javnega pooblastila OZS glede podeljevanja certifikata Rokodelstvo Art&Craft Slovenija pa je predstavil Goran Lesničar Pučko, sekretar sekcij, ki se je dotaknil tudi pomena in dodeljevanja novega naziva Priznani rokodelec, ki bo ključnega pomena pri oblikovanju aktivnosti za prenos rokodelskih znanj.

zlatarji rog 12062024

Začetek novega plodnega sodelovanja

Z razstavo unikatnega nakita Skriti dragulji Slovenije, ki so jo naši oblikovalci in mojstri nakita pripravili na Slovenskem tednu nakita, je Sekcija zlatarjev in draguljarjev pri OZS skupaj z ljubljanskim Centrom Rog uspešno oblikovala začetek plodnega medsebojnega sodelovanja, ki bo zlatarjem in vrsti drugih naših rokodelcev v prihodnje lahko omogočil podporo njihovim aktivnostim in prizadevanjem stroke za razvoj rokodelskih dejavnosti in učinkovit prenos znanj na mlajšo generacijo.

 

 

Vir: Revija Obrtnik podjetnik, junij 2024, Anton Šijanec