Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Sekcija trgovcev

sekcija-trgovcev
IZOBRAŽEVANJE

Uspešno izvedeno izobraževanje o aktualnih zakonodajnih spremembah za cvetličarje in vrtnarje

21. 02. 2024
Avtor: Edina Zejnić
IZOBRAŽEVANJE

Sekcija cvetličarjev in vrtnarjev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je organizirala strokovno izobraževanje na temo aktualnih zakonodajnih sprememb. Dogodek je potekal v torek, 20.2.2024, v Arboretumu Volčji Potok in organiziran z namenom predstavitve aktualnih tem, srečanje s člani in izmenjavo mnenj ter izkušenj.

Udeležence je uvodoma pozdravil predsednik sekcije cvetličarjev in vrtnarjev OZS Simon Ogrizek, ki je izpostavil pomembnost strokovnega, interesnega povezovanja članov v sekciji in predstavil plan aktivnosti sekcije v letošnjem letu. Udeležence je povabil na državno cvetličarsko prvenstvo za odrasle, ki bo organizirano letos z namenom sodelovanja na svetovno znanem evropskem prvenstvu v floristiki, ki ga organizira FLORINT – mednarodna floristična organizacija in bo potekalo 2025 v Hagu. Predsednik sekcije se je zahvalil predstavnikom Arboretuma Volčji Potok za odlično sodelovanje in za gostiteljstvo dogodka.  

Udeležence je uvodoma pozdravil tudi direktor Arboretuma Volčji Potok Aleš Ocepek, ki je poudaril, da so tovrstna izobraževanja pomembna saj pomagajo razumeti zakonodajo in vplivajo na boljšo implementacijo v podjetjih.

Sekretarka sekcije cvetličarjev in vrtnarjev OZS Edina Zejnić je predstavila storitve za članstvo in ugodnosti, ki jih lahko člani koristijo v okviru kartice Mozaik Podjetnih. Predstavila je tudi temeljne naloge strokovne sekcije, ki so spremljanje zakonodaje, zastopanje interesov članov pri sklepanju panožnih kolektivnih pogodb, informiranje in svetovanje, izobraževanje, povezovanje itd. Poudarila je, da bo interes članov tudi v prihodnje ključno vodilo pri vseh sekcijskih aktivnostih.

Svetovalka Svetovalnega centra OZS Nina Ličar je udeležencem predstavila novosti in sicer kako pravilno določiti kolektivno pogodbo v svoji dejavnosti; delo cvetličarn in vrtnarij ob nedeljah in praznikih (omejitve obratovalnega časa prodajaln in dela zaposlenih na nedelje, praznike in dela proste dni omejujeta Zakon o trgovini (ZT-1) in Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije); aneks št. 2 – Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije; zakon o delovnih razmerjih, ki vključuje spremembe in dopolnitve v nacionalno zakonodajo, kot se zahteva s pravom Evropske unije; vodenje evidenc na področju dela in socialne varnosti, ki je v uporabi že od 20.11.2023 dalje.

Na poslovanje podjetij neposredno vpliva delovnopravna zakonodaja, ki je obširna in zahtevna. Za podjetja pa je ključno, da so seznanjena z vsemi novostmi in zahtevami, ki vplivajo na poslovanje. Ker je spremljanje in razumevanje zakonodaje za podjetja pogosto preveč zahtevno, se lahko člani OZS obrnete na sekcijo ali Svetovalni center OZS (tel. 01 58 30 553, e-naslov: svetovanje@ozs.si).