Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Spremembe pri pogoju znanja slovenskega jezika-nujna novela Zakona o tujcih

15. NOVEMBER 2023  |   Zdenka Bedekovič

Pri pogoju znanja slovenskega jezika je uvedena sprememba pri postopkih podaljšanja dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine za družinske člane državljanov tretjih držav.

Do 30. aprila 2024 še ne bo potrebno izpolnjevati pogoja znanja slovenskega jezika.

Nujna novela Zakona o tujcih prične veljati 16. novembra 2023. Zakonske spremembe se nanašajo le na postopke podaljšanja dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine za družinske člane državljanov tretjih držav.

Opravljen izpit na ravni A2, je še vedno pogoj pri pridobitvi dovoljenja za stalno prebivanje. Na vstopni ravni A1 pa se nadomešča z znanjem na preživetveni ravni. Tovrstno znanje bo prav tako preverjano s strani pristojnih ustanov, ki bodo izvajale programe za odrasle. Tujci bodo upravičeni do enkratnega brezplačnega preizkusa znanja iz slovenskega jezika.  

Več o tem tu