Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
VPRAŠANJE:

kaj menite o naslednji situaciji. Delavec je spremenil svoje stalno prebivališče. Natančneje, prej je delavec bival 20km stran od delovnega mesta, sedaj pa biva 100km stran od delovnega mesta( v eno smer). Sama sem prebirala zakonodajo, kjer sem v ZDR-1 našla relevantno določbo; Tretji odstavek 130. člena ZDR-1 določa, da ima delavec, če se iz razlogov na njegovi strani strošek za prevoz naknadno poveča, pravico do povračila tako povečanega stroška, vendar le, če tako določa kolektivna pogodba na ravni dejavnosti oziroma če se tako sporazume z delodajalcem. Kolektivna pogodba pa pravi; 51. člen (prevoz na delo in z dela) (1) Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela za dneve prisotnosti na delu, od bivališča, ki ga delodajalcu sporoči ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, do kraja opravljanja dela, če je bivališče od kraja opravljanja dela oddaljeno najmanj 2 km. (2) Delavec mora delodajalcu sporočiti vsako spremembo bivališča, iz katerega prihaja na delo. Če se zaradi razlogov na strani delavca strošek za prevoz na delo in z dela naknadno poveča, ima delavec pravico do povračila tako povečanega stroška za prevoz na delo in z dela, če se tako sporazume z delodajalcem. Iz teh določb po mojem mnenju izhaja, da delavec ne more pričakovati samodejnega povišanja povračila stroškov za prevoz zgolj zato, ker je spremenil kraj svojega dejanskega prebivališč in da se mora s povišanje strinjati delodajalec. Kaj menite vi, smo delavcu dolžni izplačati povišan znesek?

ODGOVOR:

točno tako je kot že sama pravilno razmišljate.

 

Če boste ocenili, da povišane stroške prevoza na delo in z dela lahko prenesete, potem dajte sklenit aneks k pogodbi o zaposlitvi. V takem primeru bi bilo smiselno delavcu dati do znanja, da ste pristali na povišane prevozne stroške, čeprav tega niste bili dolžni storiti.

 

Če pa ne boste pristali na sklenitev aneksa
Za ogled celotnega odgovora je potrebna PRIJAVA!
Priprava: Dušan Bavec, svetovalec specialist za delovno pravo in socialno varnost
Zadnja sprememba: 01.09.2022