Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
VPRAŠANJE:

kaj menite o povračilu potnih stroškov oz. natančneje, kdaj smo jih delavcu dolžni povrniti? Naše podjetje spada pod Kolektivno pogodbo za dejavnost elektroindustrije, ki v 51. členu določa; Prevoz na delo in z dela 51. člen (1) Delavcu pripada povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela za dneve prisotnosti na delu od kraja bivališča do kraja opravljanja dela, če je kraj bivališča od kraja opravljanja dela oddaljen najmanj dva kilometra. (2) Pod pogoji iz prvega odstavka tega člena delavcu pripada povračilo stroškov najcenejšega javnega prevoza v višini kot to določa tarifna priloga. Če je za delodajalca ugodneje in delavec ne predloži dokazila o nakupu vozovnice, pripada delavcu povračilo stroškov kilometrine po uredbi. Uredba pa 3. členu določa; 3. člen (prevoz na delo in z dela) (1) Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 0,21 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela za vsak dan prisotnosti na delu, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča. Kdaj je po vašem mnenju delodajalec zavezan plačati kilometrino? Oziroma, koliko mora biti delavec oddaljen od kraja dela, da mu povračilo pripada?

ODGOVOR:

Obstoj ali neobstoj pravice, ki izhaja iz delovnega razmerja se ugotavlja v delovnopravnem predpisu in šele nato, če se ugotovi, da delavcu pripada, se ugotavlja davčni vidik.

 

To pomeni, da če je v vašem primeru
Za ogled celotnega odgovora je potrebna PRIJAVA!
Priprava: Dušan Bavec, svetovalec specialist za delovno pravo in socialno varnost
Zadnja sprememba: 18.08.2022