Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Preprečevanju okužb s koronavirusom, aktualne povezave in PDF dokumenti za tisk

04. 03. 2020
Avtor: Vlasta Markoja

Na zbornici skrbno spremljamo aktualne informacije glede novega Koronavirusa SARS-CoV-2. Posledice že čutijo tudi obrtniki in podjetniki predvsem na Goriškem, zato je zbornica že predlagala določene ukrepe. Več v sporočilu za javnost.

Na spletnih straneh NIJZ najdemo Ključne informacije Koronavirus (SARS-CoV-2), ki so zbrane na enem mestu NIJZ: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov. Tam najdete tudi Navodila za delovne organizacije v zvezi z novim koronavirusom SARS-CoV-2, ki so jih objavili na spletni strani NIJZ.

Dodatne informacije in pojasnila lahko dobite na dežurni telefonski številki na NIJZ: 031 646 617 vsak dan med 9.00 in 17.00 uro.

Na naslednji povezavi NIJZ so na enem mestu zbrana gradiva (plakati, letaki in video vsebine) za splošno in strokovno javnost. Dokumenti so v obliki PDF in jih lahko prenesete na svoje naprave, natisnete ter uporabite za osveščanje v vašem okolju. Naj jih izpostavimo le nekaj:

· Nasveti za umivanje rok

· Kaj lahko storim, da preprečim širjenje novega koronavirusa? (plakat)

· Infografika o ukrepih in zaščiti pred koronavirusom (Vir: Urad Vlade RS za komuniciranje)

· Kako ravnati ob sumu na okužbo? (plakat) (Vir: Urad Vlade RS za komuniciranje)

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe (vir: Ministrstvo za zdravje):

- Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

- Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

- V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

- Upoštevamo pravila higiene kašlja.

- Redno si umivamo roke z milom in vodo.

- V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

- Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

- V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

  • Koronavirus oziroma COVID-19 se je že razširil tudi v sosednje države (Italijo). Stanje skrbno spremljamo na spletnih straneh NIJZ vendar se kljub temu članom, ki opravljajo frizersko dejavnost postavljajo dodatna vprašanja. Zato smo NIJZ zaprosili za dodatna navodila, kako ravnati v frizerskih salonih in podobnih, kjer je stik med frizerji in strankami dokaj neposreden.

V nadaljevanju objavljamo odgovor NIJZ:

št. 1812-65/2020-4 (013)

»Spoštovani,

razumljivo je, da pojav novega koronavirusa pri ljudeh vzbuja negotovost in strah.

Okužba s SARS-CoV-2 se kaže kot akutna okužba dihal, z vročino in kašljem oz. težkim dihanjem, Prehladni znaki (kihanje, smrkanje, blago pokašljevanje) brez vročine so bolj značilni za druge virusne povzročitelje okužb dihal, ki so trenutno pogoste. Okužba se prenaša kapljično, za okužbo je potreben tesen stik z obolelo osebo (do 1,5 m).

Zaposlenim v frizerskih salonih svetujemo, da dosledno upoštevajo splošne ukrepe za preprečevanje širjenja akutnih okužb dihal.

· Priporočamo pogosto umivanje rok z vodo in milom.

· Površine in predmete v prostorih, ki se jih največkrat dotikamo (npr. kljuke vrat, pulti, pipe umivalnikov,...) večkrat dnevno prebrišite s čistilnimi sredstvi, ki jih tudi sicer uporabljate v ta namen.

· Pomembno je, da se z rokami, ki niso umite oz. razkužene, ne dotikamo obraza (zlasti ust, nosne sluznice in oči), saj so sluznice obraza vstopno mesto številnih respiratornih virusov.

· Svetujemo pogosto temeljito zračenje prostorov (vsaj na 4 ure oz. pogosteje).

Trenutna epidemiološka situacija ne predvideva izrednih ukrepov, tudi ne zaprtja državnih meja ali zavračanja zdravih gostov. Zdravi gostje, tudi če prihajajo iz območij, kjer se širi novi koronavirus, ne predstavljajo povečanega tveganja.

Za stranko, ki bi izkazovala znake akutne okužbe dihal (vročina s kašljem ali težkim dihanjem), svetujemo, da storitev zavrnejo in stranko prosijo, da pokliče zdravnika, ki bo presodil, ali so pri njej potrebni dodatni ukrepi.

Lahko tudi ob vhodu izobesijo obvestilo, v katerem bolne stranke naprošajo, da ne hodijo v frizerski salon in da bolnih strank ne sprejemajo. Verjetno tudi sicer ne sprejemajo strank, ki kažejo znake nalezljivih bolezni. Svetujemo, da v tem primeru postopajo na enak način.

Splošna uporaba zaščitnih mask se v trenutni situaciji ne priporoča.

Več informacij v zvezi z novim koronavirusom in priporočila najdete na spletni strani NIJZ (najdete tudi navodila v angleškem jeziku za tiste goste, ki bi kazali znake nalezljive bolezni):

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-za-splosno-javnost

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov »

Vir: odgovor NIJZ na vprašanje Sekcije frizerjev