Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Obrtniki in podjetniki že občutijo posledice koronavirusa

25. 02. 2020
Avtor: Mira Črešnar

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije z veliko zaskrbljenostjo spremljamo razvoj dogodkov v zvezi z širjenjem koronavirusa. Posledice že občutijo slovenski obrtniki in podjetniki, ki posredno ali neposredno poslovno sodelujejo s Kitajsko, velike težave pa zaradi upada italijanskih gostov občutijo predvsem gostinci na Goriškem.

 

V zadnjih dneh se na zbornico obračajo številni člani, zlasti obrtniki in podjetniki z Goriške, ki meji z Italijo. Gostinci na tem območju zaznavajo drastičen upad italijanskih gostov, zato od države pričakujejo čimprejšnje ukrepanje. Nekatere gostilne na tem območju tako zadnje dni dobesedno samevajo. Mnoge slovenske obrtnike in podjetnike močno skrbi tudi dobava blaga s Kitajske v prihodnje, saj so številne tovarne na Kitajskem že zaprte.

 

Italija je zaradi razširjenosti koronavirusa že sprejela nekatere ukrepe, da bi pomagala prizadetim obrtnikom in podjetnikom. Tako je med drugim v času zaprtja obratov začasno ustavila plačevanje davkov in prispevkov za tiste, ki so zaradi koronavirusa utrpeli izpad oziroma škodo. Vladi RS predlagamo, da razmisli o uvedbi podobnih ukrepov kot v Italiji ali pa naj skuša podjetjem z ustreznimi ukrepi nadomestiti izpad dohodka v tem kriznem času.

 

»V OZS ob tem poudarjamo, da posledice koronavirusa ne vplivajo zgolj na velika podjetja. Še posebej občutljiva so mikro in mala podjetja, ki nimajo tako velikih finančnih rezerv in  so tovrstnim kriznim situacijam še bolj podvržena,« dodaja Branko Meh, predsednik OZS.

 

Preberite tudi