Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Delajmo varno - nova navodila za pogrebno dejavnost

25. MAJ 2020  |   Anton Šijanec

Delajmo varno - nova navodila za pogrebno dejavnost

Opozarjamo vas, da na NIJZ tudi večkrat dnevno dopolnjujejo in popravljajo priporočila za posamezne dejavnosti. Vse informacije objavlja na spletni strani Sproščanje ukrepov COVID 19, zato poleg naših povezav spodaj preverite tudi njihove objave na tej strani.

Aktualno! NIJZ je objavil nova navodila za pogrebno dejavnost, najdete jih tudi spodaj v seznamu povezav.

 

Delajmo varno - nova navodila za kozmetične salone, savne in solarije ter piercing in tetoviranje

Aktualno! NIJZ je objavil nova navodila za kozmetične salone, savne in solarije ter piercing in tetoviranje, najdete jih tudi spodaj v seznamu povezav.
 

Delajmo varno – Nova navodila za gostince in turizem, avtošole in javne sanitarije

Aktualno! NIJZ je objavil nova obsežna navodila za gostinstvo in turizem, avtošole in javne sanitarije, posodobljenih pa je tudi več drugih področij, najdete jih spodaj v seznamu povezav.

 

Delajmo varno - Navodila za čiščenje avtomobilov

Aktualno! NIJZ je objavil Navodila za čiščenje avtomobilov v avtopralnicah, najdete jih tudi spodaj.

 

Delajmo varno - Navodila za prevoz potnikov

Aktualno! NIJZ in sekcija za promet sta objavila informacije za prevoz potnikov, dejavnost, ki bo v ponedeljek, 11. maja lahko začela z delom, najdete jih tudi spodaj.

 

Delajmo varno – Gostinci naprej z bolj smiselnimi ukrepi

Aktualno! NIJZ je objavil nova priporočila za gostince, v katerih so vsaj delno upoštevali pripombe stroke, tudi naše stanovske organizacije. Med drugim so odpravili tudi problem izvajanja zagotavljanja prepovedi sedenja za isto mizo gostom, ki niso člani istega gospodinjstva. Priporočila NIJZ najdete spodaj.
 

Delajmo varno – črtanje zahteve o dnevnem vodenju evidenc

Aktualno! Poleg navodil za nekatera posamezna področja so spremenili tudi splošna Navodila za delo v servisnih storitvah in drugih storitvah, ter živilskih in tehničnih trgovinah. V navodilih za delo v servisnih storitvah in drugih storitvah, ter živilskih in tehničnih trgovinah so črtali 5. točko, ki je pomenila veliko administrativnega dela. To pomeni, da NI potrebno dnevno vodenje evidence o preverjanju upoštevanja priporočil. Še posebej opozarjamo, da se NE vodi dnevne evidence o preverjanju zdravstvenega stanja zaposlenih, saj to ni skladno z veljavno zakonodajo!

 

Delajmo varno – Tudi gostinci, frizerji in kozmetični saloni odpirajo svoja vrata

Po tem, ko je vlada med izjeme v odlok uvrstila tudi gostince, frizerje in kozmetične salone, bodo ti v ponedeljek, 4. maja začeli z delom. Ker so omenjene dejavnosti tiste, ki so za širjenje okužb bolj rizične, saj na enem mestu zberejo večje število ljudi ali pa imajo pri delu najbolj neposreden stik s strankami, so njihove strokovne sekcije pri OZS zanje pripravile obsežna navodila in priporočila za ponovni zagon dejavnosti in varno delo z vsemi potrebnimi ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe, ki so usmerjeni tako v zaščito zaposlenih kot gostov ali strank. Gostinci bodo sprva lahko delovali le na svojih terasah in letnih vrtovih in tako vsaj delno odprli svoja vrata, frizerji in kozmetiki pa bodo morali svoje delo drugače prilagoditi.

Člani teh in vrste drugih naših strokovnih sekcij so obsežna navodila za zagon svojih dejavnosti in varno delo prejeli po elektronski pošti ali pa so ta objavljena na spletnih straneh, več spodaj.

 

Delajmo varno - navodila in priporočila

Odlok vlade, ki z 29. aprilom in 4. majem v odnosu do končnih potrošnikov odpira ponovni začetek dela še širšemu krogu dejavnosti naših obrtnikov in podjetnikov, hkrati širi tudi krog tistih, ki bodo morali pri svojem ponovnem delu in izvajanju dejavnosti veliko pozornosti nameniti tudi izvajanju vseh ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, protokole izvajanja dejavnosti pa v odnosu do strank in zaposlenih oblikovati tako, da bodo delo v novih razmerah tudi omogočali.

Določene nujne dejavnosti, ki so se za končne potrošnike izvajale že do sedaj in aktivnosti za varno delo, smo že izpostavili tako na spletnih straneh kot v aprilski reviji Obrtnik podjetnik, s prihajajočim ponedeljkom pa bo ob izvajanju širše palete storitev osebnih stikov s končnimi potrošniki tej temi posvečeno še toliko več pozornosti.

 

Poskrbimo za odgovoren stik s strankami in varno izvajanje dejavnosti

Podlaga za odpiranje družbe, s čimer se bodo začele izvajati tudi številne dejavnosti naših obrtnikov in podjetnikov, so bila tudi priporočila in navodila NIJZ - Priporočila za prodajalne in njihove zaposlene ob epidemiji novega koronavirusa SARS-CoV-2, Ministrstvo za zdravje RS pa je ob tem objavilo tudi Navodila za delo v servisnih storitvah in drugih storitvah, ter živilskih in tehničnih trgovinah ob postopnem sproščanju nekaterih ukrepov v času epidemije.

Gre predvsem za skupek obveznosti obrtnikov in podjetnikov za zagotavljanje ukrepov in potrebne zaščitne opreme, uveljavljanje temeljnih higienskih ukrepov, obnašanja zaposlenih in strank ter oblikovanja takega načina dela v prodajalnah in poslovnih prostorih, ki bo zagotavljal kar najmanjšo možnost širjenja virusa.

K oblikovanju ustreznih protokolov dela so že pristopile tudi strokovne sekcije naše stanovske organizacije, ki so za nekatere dejavnosti že pripravile tudi svoja njim lastna priporočila, veliko priporočil za izvajanje najrazličnejših dejavnosti je pripravil tudi NIJZ, nanje zato spodaj objavljano povezave, prispevek pa bomo sproti tudi dopolnjevali.

 

Pomembne povezave:

 

Priporočila po strokovnih sekcijah OZS:

 

Splošna priporočila:

 

 

 

 

Preberite tudi:

Pišite nam