Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
FOTOGRAFI

Elektronski prenos fotografije - spletni seminar bo 26. septembra 2023

25. 09. 2023
Avtor: Adrijana Poljanšek
FOTOGRAFI

Sekcija fotografov pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Vas vljudno vabi na spletno izobraževanje za  elektronski prenos fotografije; e – fotografa, ki  bo v torek 26. septembra 2023 ob 9.00 uri – webinar (obvezna prijava je spodaj). 

 MNZ  je v želji po nadgraditvi in poenostavitvi obstoječega sistema za sprejemanje vlog za osebne dokumente ter izboljšavi kvalitete slik za personalizacijo biometričnih potnih listin razvil poseben sistem za elektronski prenos fotografije od fotografov do upravnih enot. Ko bo fotograf zajel fotografijo, jo bo preko posebnih spletnih servisov in ustreznih avtentikacijskih mehanizmov prenesel v centralno odložišče. Centralni sistem bo preveril ustreznost fotografije in zajeti fotografiji določil unikatno referenčno številko. Po uspešno opravljenem postopku bo fotograf stranki predal to unikatno referenčno številko, s katero se bo oglasila na upravni enoti, pri tem ji fotografije v fizični obliki ne bo potrebno predložiti. Na upravni enoti ne bo potrebno skeniranje in preverjanje kvalitete fotografije, saj bo to že opravljeno. Referent bo zajel le vse ostale podatke (strankin podpis preko elektronske podpisne tablice in podatke iz uradnih evidenc) in jih pripravil za personalizacijo.

Fotografi, ki se bodo želeli vključiti v sistem, bodo morali:

- pridobiti kvalificirano spletno digitalno potrdilo
- imeti bodo morali ustrezno tehnično opremo
- opraviti bodo morali izobraževanje

1. Pridobitev kvalificiranega spletnega digitalnega potrdila
Brez kvalificiranega digitalnega potrdila in brez dostopa do svetovnega spleta uporaba e-fotografa ni mogoča, zato fotografe pozivamo, da čimprej poskrbijo za pridobitev enega izmed naštetih digitalnih potrdil:

- SIGEN.CA (spletno kvalificirano potrdilo za fizične osebe);
- AC NLB (digitalno potrdilo za fizične osebe);
- POŠTA®CA (digitalno potrdilo za fizične osebe);
- HALCOM CA (digitalno potrdilo za fizične osebe)

2. Ustrezna tehnična oprema2.Ustrezna tehnična oprema
Fotograf mora imeti :
- računalnik z nameščenim operacijskim sistemom Windows  in brskalniki;
- Google Chrome, ali
- Mozila Firefox, ali
- Edge
- laserski ali brizgalni tiskalnik za izpisovanje potrdil; opcijski čitalec pametnih kartic (v primeru, da je digitalno potrdilo shranjeno na pametni kartici). Internetna povezava

3. Izobraževanje
Fotograf mora opraviti izobraževanje. Navodila pripravljena: Na podlagi navodil MNZ.  Aplikacija e-Fotograf je dosegljiva na povezavi  (link): https://efotograf.gov.si  Spletna stran je aktivna z veljavnim kvalificiranim spletnim digitalnim potrdilom.

Vsi fotografi morate ob prijavi za e-fotografa preko linka oddati vlogo, kot bo povedano na izobraževanju, neregistrirani uporabniki morate oddati vlogo za uporabo aplikacije e- fotografa, kjer izpišete zahtevane podatke (priimek, ime, telefonsko številko, e- pošto, EMŠO, geslo..). Po prejemu vloge v aplikacijo e - fotografa, vas bo MNZ avtoriziralo in po tem boste lahko pričeli z delom v e-fotografu.
Prosimo vas, da po oddaji vloge posredujete tudi e- pošto : podpora-dunz.mnz@gov.si na Ministrstvo za notranje zadeve da bodo obveščeni o vaši oddaji vloge.

 

PROGRAM  IN VSEBINA IZOBRAŽEVANJA:
 9.00 -  9.30  Predstavitev projekta elektronski prenos fotografije (e – fotograf)
 9.30 - 10.15  Predstavitev uporabniškega dela z aplikacijo
10.15 - 11.00  Kriteriji za zajem ustrezne fotografije in napake pri preverjanju fotografij
11.00 – 11.20 Praktično delo na aplikaciji (priprava in vnos fotografij)

 

Obvezna prijava na spletni seminar >>>

 

Preberite tudi