Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Novice - Sekcija gradbincev

novica Dopolnitve odloka o začasni prepovedi opravljanja dejavnosti

GRADBINCI

in sorodne ter povezane dejavnosti z gradnjo:

 

Dovoljeno je opravljati gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki. Izjema gradbenih del velja za nenaseljena gradbišča, nenaseljene hiše in nenaseljena stanovanja, na primer prazno stanovanje v sicer naseljenem bloku. Za naseljene hiše in stanovanja ta izjema ne velja.

Dovoljene so tudi druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja, kot to definira 2 člen odloka.

 

Odlok pa na novo uvaja »izjeme s pogojem testa« (3. člen Odloka).

Med drugim, se pod pogojem da imajo zaposleni, ki nudijo storitev, opravljen negativni test COVID19, lahko izvajajo /obratujejo tudi: »druge servisne delavnice s površino do 400 m2 ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže,« (točka 7 v 3. členu odloka).

Torej se s testiranimi zaposlenimi lahko izvajajo vzdrževalna dela, montaže in razne izdelave.

Definicija vzdrževalnih del iz Gradbenega zakona: vzdrževanje objekta so dela, namenjena ohranjanju uporabnosti in vrednosti objekta ter izboljšave, ki upoštevajo napredek tehnike, zamenjava posameznih dotrajanih konstrukcijskih in drugih elementov ter inštalacijski preboji. Montaža pa je še širši pojem, ki ga verjetno ni potrebno dodatno pojasnjevati.

 

Primer za lažje razumevanje:

-vzdrževalna dela v nevseljenem stanovanju v bloku, se lahko izvajajo enako kot že do sedaj, brez dodatnih pogojev,

-vzdrževalna dela v tem istem bloku, pri sosedu, ki pa stanovanje redno uporablja, se lahko izvajajo, če so vsi delavci izvajalca, ki tam delajo, z negativnim testom na COVID19. (Naše priporočilo je, da se tudi v tem primeru stanovalci vsaj začasno umaknejo pri izvedbi del, pa seveda obvezno vsi maske, obvezno razkuževanje, obvezno intenzivno prezračevanje zaprtih prostorov,…).

 

Storitve za podjetja (pravne osebe) niso omejene.

 

Odlok

novica Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji v prazničnem času

Vlada je 7.1.2021 izdala Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki začne veljati 9. januarja 2021 in velja do vključno 15. januarja 2021.

novica Paritetni sklad za gradbeništvo

Gospodarska in Obrtno-podjetniška zbornica predlagati ustanovitev slovenskega paritetnega sklada, s čemer bi se slovenski delodajalci, ki storitve opravljajo v državah EU, ki povečini imajo te sklade že dolgo vpeljane, izognili plačevanju dvojnih prispevkov za svoje delavce, kadar jih napotijo na delo v tujino. Poleg tega bi bila ustanovitev paritetnega sklada lahko učinkovita rešitev za posamezno panožno področje in socialno problematiko, ki iz nje izvira. Po drugi strani pa lahko paritetni skladi in sredstva zbrana v teh skladih bistveno lažje prispevajo k izravnavanju bodočih tveganj. S tem je zagotovljena višja varnost tako za podjetje kot njegove zaposlene.

novica Podaljšanje prehodnega obdobja za izvajalce del v gradbeništvu

Državni zbor RS je na današnji izredni seji sprejel spremembo Gradbenega zakona, s katero se podaljšuje prehodno obdobje za izvajalce del (120. člen). Prehodno obdobje se podaljša za dve leti, to je do 31. maja 2022. Sprejeto pomeni, da imajo vsi tisti izvajalci, ki so svoje poslovanje pričeli že pred 1. 6. 2018 (takrat se je pričel uporabljati novi Gradbeni zakon), in ki delajo na novogradnjah, ter še niso uredili zakonske zahteve (14. člen Gradbenega zakona), da morajo v imenik vodij del vpisati vsaj eno redno zaposleno osebo z ustrezno strokovno izobrazbo in izpiti (mojstrski ali delovodski ali strokovni izpit), za izpolnitev tega pogoja še dve leti časa.

novica Priporočila za izvajanje del na gradbenih objektih v času epidemije / preprečevanje prenosa okužbe

Dela na gradbenih objektih je potrebno organizirati na podlagi usmeritev Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in drugih pristojnih inštitucije tako, da je možnost prenosa okužbe med sodelujočimi na posameznem objektu preprečena v največji možni meri.

novica Predlog sprememb Gradbenega zakona

Državni svet RS je v zakonodajni postopek vložil spremembe Gradbenega zakona, ki določa podaljšanje prehodnega obdobja (do 31.5.2022), do katerega se morajo izvajalci del v gradbeništvu prilagoditi novim zahtevam.

novica Ponovno v teku izdajanje novih gradbenih dovoljenj

Na MJU (upravne enote) ponovno vzpostavili obravnave in postopke za izdajanje novih gradbenih dovoljenj. Ker vsi vemo, da brez novih gradbenih dovoljenj v prihodnje ne bo novogradenj, je to pomemben korak za celotno gradbeno panogo, h kateremu je pomembno pripomogel tudi naš prispevek.
Pišite nam