Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

POSEBNE GRADBENE UZANCE 2020

Posebne gradbene uzance (PGU) so zbrana in poenotena pravna določila, ki se običajno uporabljajo v pogodbenih tekstih na gradbenem področju. Do sedaj uporabljane gradbene uzance so bile objavljene že v Uradnem listu SFRJ leta 1977, sprejela pa jih je takratna Skupščina Gospodarske zbornice Jugoslavije.

Posebne gradbene uzance so nepogrešljiv vir gradbenega prava in se uporabljajo v pogodbah na vseh področjih gradbeništva (tudi za zaključna gradbena dela in inštalacije). Uzance določajo razmerja in druge aktivnosti v gradbeništvu oziroma dodatno utemeljujejo nekatere pogodbene pojme. Uzance (tudi za nekatera druga gospodarska področja) je leta 2002 prevzel veljavni Obligacijski zakonik Republike Slovenije.  

Gradbene uzance so bile po več kot štirih desetletjih uporabe potrebne posodobitve, saj se je v tem obdobju spremenil širši zakonodajni okvir povezan z gradbeništvom, oblikovale pa so se tudi nove poslovne prakse. Potrebne so bile jezikovne posodobitve in prilagoditev novim izrazom in definicijam v stroki in pogodbenem okolju. Pokazala pa se je tudi potreba po bolj natančnem definiranju nekaterih pojmov vezanih na gradbeno dokumentacijo, kot so na primer nujna nepredvidena dela, spremembe cen, sprememba roka izvedbe, ipd.

Prenovljene Posebne gradbene uzance so stopile v veljavo s sprejemom na Gospodarski zbornici Slovenije in Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in so konec novembra izšle tudi v tiskani obliki. Lahko jih naročite na gradbeni sekciji pri OZS. Posebne gradbene uzance 2020 se uporabljajo od objave na spletni strani Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

 

POSEBNE GRADBENE UZANCE 2020

Obrazec za naročilo tiskane verzije prenovljenih gradbenih uzanc

 

Uporaba prenovljenih gradbenih uzanc bo pomembno pripomogla k uveljavitvi sodobnejših, transparentnejših in varnejših poslovnih praks v gradbeništvu, ki bodo na trg gradbenih storitev prinesle več urejenosti in predvidljivosti v procesih gradenj. To bo v korist tako podjetjem kot naročnikom.

Ljubljana, 1. december 2020