Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sekcija za gostinstvo in turizem - prva stran

sekcija-za-gostinstvo-in-turizem

Gostinci ogorčeni nad prepovedjo izvajanja gostinske dejavnosti na sejmih

07. 12. 2021
Avtor: Eva Mihelič

OZS in Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS sta v preteklih tednih večkrat pozvali k sprejetju ukrepov, ki bi omejili škodo nastalo zaradi omejitev in prepovedi v že tako prizadeti panogi gostinstvo in turizem. Dodatno je gostince presenetil in razočaral še zadnji ukrep, ki prepoveduje prodajo jedi in pijač na prazničnih stojnicah.

 

»Gostinci razumemo nastalo zdravstveno situacijo in smo kot najbolj prizadeta panoga ves čas tisti, ki moramo spoštovati takšne in drugačne prepovedi in omejitve. Večina naših članov gostincev je namreč odvisna od dobrega poslovanja v mesecu decembru, finančna kondicija v panogi pa je že nekaj časa na kritični ravni, zato je nujno, da se sprejmejo ukrepi, ki bodo premostili težave in nadomestili izpad prometa,« je ob prepovedi prodaje jedi in pijač na stojnicah povedal Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

 

Pred dobrim tednom je bila sprejeta dopolnitev ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, ki je za izvajanje gostinske dejavnosti strežbe hrane in pijač na sejmih izrecno določila enake pogoje kot za izvajanje siceršnje gostinske dejavnosti, zato je zadnji ukrep gostince še toliko bolj presenetil in razočaral.

 

Sekcija zato opozarja na že nastale stroške. Mnogi gostinci so se namreč že začeli pripravljati na praznični december. Najemali so stojnice, nakupili hrano in pijačo, z namenom prilagajanja na omejitve pa so kupovali tudi dodatno opremo (dodatne stole, grelnike ...), sedaj pa dejavnosti niti ob upoštevanju strogih pogojev na sejmih ne morejo opravljati. Zato vladi očitajo, da bi lahko v izogib nastajanju dodatne škode v gostinstvu, pravočasno napovedala in sprejela omejitve, ne pa da to stori v zadnjem trenutku, ko so že opravili potrebne nakupe in si povzročili stroške. Poleg tega pa so gostinci prepričani, da bi lahko, glede na to, da morajo biti sejmišča ograjena in se preverja PCT, s spoštovanjem sedeče postrežbe ali prodaje po principu »take away« uspešno omejili tveganje za širjenje okužb.

 

V Sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS pristojne pozivajo še, naj, glede na to, da so vsi ukrepi, ki omejujejo poslovanje, sprejeti za nedoločen čas, sprejmejo tudi že predlagane ukrepe, in sicer nadomestilo za skrajšan delovni čas zaposlenih v panogi, nadomestilo za izpad prometa v sorazmerju z upadom prometa za obdobje omejitev obratovanja (PCT, obratovalni časi, prepoved prodaje hrane in pijače na sejmih ...), nadomestilo za zaposlene, napotene na čakanje na delo, znižanje stopnje DDV za gostinske storitve ter povračilo stroškov najemnikom stojnic na sejmih v mesecu decembru (v višini stroškov najemnin, zalog ter investicij v stojnice in opremo).