Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sekcija za gostinstvo in turizem - prva stran

sekcija-za-gostinstvo-in-turizem

Končno tudi štipendije za bodoče kuharje in natakarje kot odziv na pomanjkanje kadra v turizmu

31. 01. 2022
Avtor: Vlasta Markoja

Obveščamo vas, da je izobraževalni program gastronom-hotelir (kuhar, natakar) na seznamu prejemnikov štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/23, kot so na zadnjem sestanku Delovne skupine za reševanje problematike kadrov v gostinstvu in turizmu napovedali predstavniki MDDSZ.

Zato so si gostinci, združeni v Sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS ter v Turistično gostinski zbornici Slovenije vključno z drugimi, prizadevali več let. Pridobivanje ustreznih kadrov v gostinstvu je že vrsto let velik izziv, epidemija pa je kadrovsko problematiko še poslabšala. Glede na to, da stanje počasi popravlja, bo zagotovo v prihodnjih letih potreb po novih kadrih v gostinstvu in turizmu še več. V zadnjem obdobju se je s tem problemom ukvarjala tudi delovna skupina za reševanje problematike kadrov v gostinstvu in turizmu v okviru ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, v kateri so prepričani, da bodo tudi deficitarne štipendije pripomogle, k odločitvam mladih za gostinske poklice. 

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je v petek, 21. januarja 2022, na svoji spletni strani objavil javni razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2022/2023. Štipendijo za deficitarne poklice bodo v šolskem letu 2022/2023 lahko pridobili tudi dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali na programu gastronom-hotelir (poklica: kuhar, natakar). Ob odločitvi za deficitarni poklic lahko za celotno obdobje izobraževanja pridobijo štipendijo. Vlogo bo možno oddati od 13. junija 2022 do vključno 23. septembra 2022.

Prvič so bile deficitarne štipendije za gostinske poklice (gastronom-hotelir) razpisane v šolskem letu 2015/2016 in zdaj so drugič.

»Gre za kamenček v mozaiku potrebnih rešitev, ki so nujne za ublažitev kadrovske problematike v panogi gostinstva in turizma. V t.i. delovni skupini v okviru MGRT, kjer med drugimi sodeluje Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS, se torej vendarle premika, imamo pa še dosti še bolj pomembnih predlogov za katere je prav tako potrebno poiskati rešitve in se bomo z njimi ukvarjali naprej« je ob objavljeni novici povedal Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem.

Eden izmed predlogov v tej skupini je tudi videospot za nacionalno promocijsko kampanjo poklicev v turizmu in  gostinstvu, ki vam ga pošiljamo v nadaljevanju.   

Več informacij na spletni strani MGRT