Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com

Sekcija za gostinstvo in turizem - prva stran

sekcija-za-gostinstvo-in-turizem
ČEZMEJNO POSLOVANJE

Prispevki ob zaposlitvi in/ali izvajanju dejavnosti v več državah Evropskega gospodarskega območja

13. 06. 2024
Avtor: Vesna Ambrožič
ČEZMEJNO POSLOVANJE

 

Uredba 883/2004 (ES) in Uredba 987/2009 (ES) med drugim urejata pristojnost in sodelovanje med državami v evropskem gospodarskem prostoru (v nadaljevanju EGP) na področju socialne varnosti za osebe, ki so zaposlene v več državah. Poleg predpisov o prispevkih, uredbi urejata tudi določbe o zdravstvenem, pokojninskem in nezgodnem zavarovanju. V nadaljevanju si lahko preberete, v kateri državi se plačuje prispevke za socialno varnost v primeru opravljanja samostojne dejavnosti in/ali zaposlitvene dejavnosti v več državah EGP.

Opravljanje samostojne dejavnosti v več državah EGP

V osnovi obvezno zavarovanje nastane v skladu z zakonskimi določbami države v kateri se dejavnost opravlja, ne glede na kraj stalnega prebivališča ali državljanstvo. V primeru hkratnega opravljanja samostojne dejavnosti v dveh ali več državah hkrati, se obveznost zavarovanja oceni v skladu z zakonodajo države stalnega prebivališča, kadar je pomemben del dejavnosti (znaten del aktivnosti predstavlja 25% okvirnih meril – delovni čas in/ali osebni prejemki) izvršen v državi stalnega prebivališča.



Vsebina v nadaljevanju je dostopna samo članom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Za ogled morete biti prijavljeni!