Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sekcija za gostinstvo in turizem - prva stran

sekcija-za-gostinstvo-in-turizem
TROŠARINE

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS nasprotuje napovednemu zvišanju trošarin za pivo in žgane pijače

16. 01. 2024
Avtor: Vlasta Markoja
TROŠARINE

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije oziroma Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornice Slovenije je na pristojno ministrstvo posredovala pripombe na predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trošarinah, (v nadaljevanju predlog zakona), ki je bil v javni obravnavi.

Predlagana novela Zakona o trošarinah med drugim predvideva zvišanje zneska za pivo in žgane pijače (ne pa za vino) v višini 25,7%. Člani Sekcije za gostinstvo in turizem smo zaskrbljeni zaradi napovedi tako visokega dviga trošarin za 25,7%, saj bi poleg proizvajalcev prizadel tudi panogo gostinstva in turizma. Menimo, da tovrstno parcialno višanje trošarin ne bo prineslo navedenih pozitivnih učinkov, saj so že sedaj trošarine za pivo do dvakrat višje od trošarin v primerjavi s sosednjimi državami.

Naše pripombe smo posredovali na ministrstvo za finance, predlagamo pa, da se črta 4. člen.

Dejstvo je namreč, da veliko podjetij v gostinstvu in proizvajalcev še vedno okreva od 9-mesečnega  zaprtja gostinskih obratov v času epidemije COVID. Tej je sledila ukrajinska kriza, ki je povzročila tako dvig cen energentov kot dvig cen pri dobaviteljih. Panoga se že dlje časa sooča tudi z velikim pomanjkanjem kadra, kar je še dodatno občutno zvišalo stroške dela v panogi.

Povišanje cen bo po naši oceni poslabšalo konkurenčen položaj gostincev v primerjavi s sosednjimi državami in posledično tudi vseh v verigi, med katere spadajo dobavitelji, trgovci in turistični sektor. Dvig trošarin pa po drugi strani ne bo bistveno povečal prihodkov v državno blagajno, saj se bo lahko zmanjšala prodaja piva in alkoholnih pijač pri nas in se na drugi strani spodbudilo potrošnike, da bodo pivo in alkoholne pijače kupovali v sosednjih državah (Italija, Avstrija). Posledično bo to pomenilo manj prihodkov iz naslova DDV, to pa pomeni za državo nasproten učinek od zaželenega.

Dvig trošarin bo zagotovo vplival na reguliran trg, medtem ko ostaja še vedno neurejen velik obseg proizvodnje alkoholnih pijač na črnem trgu, kjer je kakovost pijač lahko vprašljiva. Ravno to pa je tudi razlog, da v praksi dvig trošarin ne bo povzročil zmanjšanje porabe in izboljšanja zdravja prebivalcev, ampak prej čezmejne nakupe, nakup nizkocenovnih pijač ali razmah črnega trga proizvodnje alkoholnih pijač.

 

Ponovno poudarjamo, da predlagana sprememba v praksi pomeni spodbujanje kupcev za kupovanje pijač čez mejo, zato ne bo želenega povečanja prihodkov v davčno blagajno, saj so že sedaj trošarine za pivo do dvakrat višje od trošarin v primerjavi s sosednjimi državami.
Preberite tudi