Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Sekcija za promet - prva stran

sekcija-za-promet

novica Prevozniki ostro nasprotujejo predlagani ureditvi odvoza pokvarjenih in poškodovanih osebnih vozil z avtocest in hitrih cest

Sekcija za promet pri OZS ostro nasprotuje predlaganim spremembam Zakona o cestah v delu, ki določa način odvoza pokvarjenih in poškodovanih vozil z avtocest in hitrih cest. Opozarja namreč, da bo predlagana ureditev, po kateri naj bi odvoz vseh vozil (tudi osebnih) lahko opravljali le koncesionarji upravljavca, povzročila dodaten kaos na naših cestah, uporabniki cest pa bodo prepuščeni v milost in nemilost koncesionarjev. 

 

»S predlagano novo ureditvijo se nikakor ne moremo strinjati, saj imamo številne neprijetne izkušnje glede odvozov težjih vozil s strani koncesionarjev. Problematiko rešujemo z upravljavcem avtocest in hitrih cest (DARS) že nekaj let, pa še vedno prihaja do situacij, ko celotna procedura odvoza pokvarjenih ali poškodovanih vozil traja nerazumno dolgo, pri čemer izvajalec zaračuna vse delovne ure,« so v Sekciji za promet pri OZS med drugim zapisali v dopisu, v katerem so izrazili ostro nasprotovanje predlagani spremembi Zakona o cestah in ga včeraj naslovili na ministra za infrastrukturo.

 

Sekcija za promet pri OZS že nekaj let opozarja na težave, ki izhajajo iz nedopustnih ravnanj koncesionarjev, ki opravljajo odvoze pokvarjenih in poškodovanih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3 tone in pol z avtocest in hitrih cest. »Menimo, da bi bilo treba najprej ustrezno urediti obstoječe stanje in šele nato strokovno preveriti potrebo vseh uporabnikov avtocest in hitrih cest do tovrstnega odvoza. Prepričani smo, da bi moral biti cilj resornega ministrstva ter upravljavca avtocest in hitrih cest sprejetje vseh potrebnih ukrepov za boljšo in čim hitrejšo pretočnost cest, ne pa, da se sprejemajo ukrepi, ki spravljajo v negotovost vse uporabnike teh cest,« je ob tem povedal Peter Pišek, predsednik Sekcije za promet pri OZS.     

 

V sekciji opozarjajo še, da imajo podjetja, ki opravljajo storitve avtovleke, z zavarovalnicami in avtohišami sklenjene pogodbe za odvoze okvarjenih in poškodovanih vozil. Predlagana nova ureditev bi tako posegla v že obstoječa pogodbena razmerja podjetij in delujočo prakso.

novica Peter Pišek ponovno izvoljen za predsednika Sekcije za promet pri OZS

Poslanci skupščine Sekcije za promet pri OZS so na volilni skupščini za predsednika sekcije ponovno izvolili Petra Piška. V nagovoru poslancem je Pišek izpostavil številne aktivnosti, ki jih je sekcija izpeljala v minulem mandatu, in dodal, da bo, če bo izvoljen, na vseh področjih nadaljeval začrtano pot.

novica Gospodarska delegacija transportno logističnih podjetij obiskala EXPO 2020 Dubaj

Od 12. do 16.1.2022 je potekal 5-dnevni poslovni obisk na EXPO 2020 Dubaj, v okviru gospodarske delegacije »Potovanja, povezovanje in mobilnost«, ki jo je organizirala Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v sodelovanju z Javno agencijo, SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Osrednji dogodek je bil poslovni forum, ki je potekal 13.1.2022, z naslovom »Celovite inovativne transportne in logistične storitve ter rešitve za Evropo«, kjer je bila izpostavljena prednost slovenske geografske lege in slovenska transportna podjetja, ki zaposlujejo 40.000 ljudi in imajo več kot 11.000 vozil, ki so zanesljiv partner in lahko opravijo kakovostno storitev za srednjo in jugovzhodno Evropo.

novica Priporočila za kupce večjega števila e-vinjet

Večina uporabnikov slovenskih avtocest in hitrih cest uporablja letne vinjete. Vsi tisti, ki imajo letno vinjeto za leto 2021, jo lahko uporabljajo do vključno 31. januarja 2022, po tem datumu pa morajo imeti za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah ustrezno elektronsko vinjeto oziroma e-vinjeto. V nadaljevanju najdete nekaj priporočil DARS-a, tudi za kupce večjega števila e-vinjet.

novica Čez noč lahko pride do motenj v oskrbi

Slovenski cestni prevozniki, združeni v Sekciji za promet pri OZS in Združenju za promet pri GZS so danes na novinarski konferenci opozorili na kaotično stanje v panogi. Izpostavili so nekontrolirano višanje cen pogonskih goriv, pomanjkanje delovne sile v panogi ter na podražitve in dolge dobavne roke osnovnih sredstev.
Pišite nam