Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Informativne cene - normativi - Sekcija za promet

Izračun lastne cene prevozov blaga ali potnikov

Cestni prevozniki se dostikrat sprašujejo kako določiti prodajno ceno prevozne storitve, da bodo dosegli zadovoljiv dobiček za celotno podjetje oziroma za vse storitve? Najbolj splošen odgovor na zastavljeno vprašanje bi bil, da mora vsaka storitev pokriti ustrezen del celotnih stroškov poslovanja. Drugače povedano, prodajna cena posamezne storitve mora biti dovolj velika, da pokrije vse njene neposredne stroške, pokrije ustrezen del posrednih stroškov in zagotovi zadovoljiv dobiček.

Zaradi številnih vzrokov podjetje ne more določati prodajnih cen s preprostim načelom, da bo njihova cena prevoza nižja od konkurence. Čeprav so voznine odvisne tudi od ponudbe in povpraševanja na transportnem trgu, pa je izračunavanje prevoznih cen  koristno za analiziranje in ugotavljanje, kakšna bi morala biti prodajna cena.

Na osnovi modela, ki ga je za potrebe prevoznikov in ministrstva pristojnega za promet v sodelovanju z zbornicami, ki zastopajo cestne prevoznike pripravil Dr. Marko Hočevar (Ekonomska fakulteta v Ljubljani), objavljamo obrazec v katerega lahko člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) vnesejo podatke (v polja z zeleno barvo) o svojem delu iz področja prevozništva, z namenom izračuna njihove okvirne cene prevoza.

Izračun okvirne cene prevoza.xls

Obrazec za izračun cene prevoza je dostopen članom OZS. Če ste že član, se morate prijaviti.

Postanite naš član.

Sekcija za promet

Pišite nam