Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
VPRAŠANJE:

Podjetje (s.p.) zaposluje delavca, kateremu je bila vročena izvršba oz. sklep o pravnomočnosti izvršbe v znesku skoraj XY.000,00 €. Delavec prejema minimalno plačo, zato bi bili mesečni odtegljaji pri plači relativno nizki, saj mu mora ostati 76 % min. plače. Torej če sklenem, delavec tega dolga ne bo nikoli odplačal. Zato sem mu predlagala osebni stečaj. Sedaj pa nastopijo moja vprašanja, in sicer: Kakšen je postopek za začetek os. stečaja? Ali je smiselno najeti odvetnika? Kakšne so posledice os. stečaja? Tu naj omenim, da nima ničesar v svoji lasti. Kakšen je pogoj, da se mu po petih letih izbriše dolg, oz. se to že samo po sebi izvede?

ODGOVOR:

Spoštovani,

Osebni stečaj se prične na predlog za začetek stečaja (v vašem primeru dolžnika), ki se ga vloži na pristojno okrožno sodišče, priložiti je potrebno poročilo o stanju premoženja in izjavo o morebitnih ovirah za odpust obveznosti. Skupaj s predlogom za začetek stečaja je potrebno podati tudi Predlog za odpust obveznosti.

Izjavo je potrebno predhodno tudi overiti pri najbližjemu notarju ali upravni enoti.

Sodelovanje odvetnika ni nujno, mora pa stečajni dolžnik pravilno in popolno podati predlog. 

Za ogled celotnega odgovora je potrebna PRIJAVA!
Priprava: OZS,  
Zadnja sprememba: 21.08.2018