Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
GOSTINCI

Izbrana kakovost - Slovenija tudi v gostinskih obratih

30. 05. 2023
Avtor: Anton Šijanec
GOSTINCI

Označba Izbrana kakovost - Slovenija, po kateri potrošniki kakovostne slovenske pridelke in izdelke v trgovinah prepoznavajo že od leta 2016, se širi tudi v gostinske obrate. Gostinci bodo tako lahko z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« označili jedi, pripravljene iz mesa iz sheme »izbrana kakovost«.

 

Vprašajte za meso »Izbrana kakovost – Slovenija«.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so zato pripravili in predstavili promocijsko kampanjo Vprašajte za meso »Izbrana kakovost – Slovenija«.

Namen akcije, ki je pripravljena skupaj s slovenskimi rejci in predelovalci mesa, je spodbuditi goste gostinskih obratov, da povprašajo o izvoru mesa in da pri naročanju jedi izberejo slovensko meso. Istočasno pa želimo povabiti gostince k uporabi označevalcev za meso z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« ter tako k obogatitvi njihove ponudbe.

Kako do označbe?

Da bi pridobilo pravico do označbe »izbrana kakovost – Slovenija« mora meso zadostiti strogim pogojem v celotni verigi. Živali morajo biti rojene, rejene in predelane v Sloveniji, krmljene s kakovostno krmo, celoten proces zakola in predelave pa je popolnoma ločen od ostalega mesa, ter zagotavlja 100 % sledljivost. Kampanja poudarja, da izbira mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni zagotovilo za višjo kakovost, slovensko poreklo ter dodaten neodvisen nadzor s strani certifikacijskih organov.

100 % sledljivost in kratka dobavna veriga

Kot so poudarili govorci na dogodku, je to, da lahko zagotavljajo 100 % sledljivost in kratko dobavno verigo velika prednost domačih rejcev in predelovalcev pred uvoženim mesom ter tako tudi pomemben element ohranjanja in nadaljnjega razvoja slovenskega podeželja. 

Na predstavitvenem dogodku, namenjenem predvsem gostincem, je Ana Le Marechal Kolar, generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo na MKGP, med drugim poudarila, da je označevanje mesa izbrane kakovosti za gostince lahko precejšnja konkurenčna prednost, za mesno-predelovalno verigo korak k dodatni utrditvi, ter nenazadnje večja odgovornost do okolja.

Predsednik Upravnega odbora Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije ter predsednik uprave Pivka perutninarstvo d.d. Janez Rebec je poudaril pomen samooskrbe ter prednosti, ki jim ima ohranjanje in razvoj kmetijsko živilskih podjetij Slovenije za potrošnika, družbo in državo. Izpostavil je tudi pomen ohranjanja močnih verig v mesno predelovalni verigi ter sodelovanje med panogami. 

Ana Ahčin, generalna sekretarka Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) mesne industrije, je posebej izpostavila nujnost krepitve kratkih dobavnih verig in promocije mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Izpostavila je ekonomsko socialni vidik lokalne hrane tudi v gostinstvu saj, je Slovenija nenazadnje prepoznana kot gastronomska regija.  Nakup lokalnega mleka pomeni veliko sinergijskih učinkov, saj pospešuje družbeno odgovorne prakse, ki se odražajo v odgovornosti do okolja, pospeševanju trajnostnega kmetijstva in ohranjanju podeželja.

OZS: Visoka pričakovanja gostincev

Podpredsednica sekcije gostincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Marcela Klofutar iz Hiše Linhart v Radovljici pa je predstavila pomen in vlogo kakovostnega lokalnega mesa v kulinariki in pozdravila shemo »izbrana kakovost«. Predstavila je tudi visoka pričakovanja gostincev za nadaljnjo promocijo slovenskega mesa. 

Predstavljeni so bili novi označevalci za obrate javne prehrane, s katerimi se bodo lahko le-ti identificirali kot ponudniki mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Na MKGP poudarjamo, da so označevalci za ponudnike mesa iz sheme »izbrana kakovost« šele prvi, a pomemben korak. Prepoznavnost sheme »izbrana kakovost« in pomembnost izbiranja domačega mesa bodo jeseni nadaljevali z novimi aktivnostmi.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim rejcem, njihovim zadrugam in slovenski živilskopredelovalni industriji.

 

Ko naročimo meso, naročimo kakovost! Naročimo meso »Izbrana kakovost - Slovenija«!

 

Na spletni strani Naša super hrana lahko najdete označevalce, navodila, promocijske videe ter vse informacije o projektu >>>

 

 

Vir: MKGP