Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
GOSTINCI

Okrogla miza: Potenciali gostinstva na Dolenjskem

06. 04. 2023
Avtor: Anton Šijanec
GOSTINCI

V Hiši kulinarike na Glavnem trgu je 27. marca 2023 potekala okrogla miza z naslovom »Potenciali gostinstva na Dolenjskem«, v organizaciji Območne obrtno-podjetniške zbornice Novo mesto in Srednje šole za gostinstvo in turizem v Novem mestu. Gre za eno od nadaljnjih aktivnosti sodelovanja med akterji, ki želijo reševati problematiko stanja po epidemiji ter ustreznega izobraževanja in zaposlovanja v panogi gostinstvo in turizem.

V pogovoru so poleg direktorice zbornice Mag. Emilije Bratož in ravnateljice srednje šole Maje Skubic Avsec sodelovali še Damjana Kolenc z Zavoda RS za zaposlovanje, dva gostinca, predsednik sekcije Stane Pirkovič in Robert Gregorčič kot član sekcije za gostinstvo in turizem pri OOZ Novo mesto, svetovalna delavka na osnovni šoli, dijak srednje gostinske šole in študent višje strokovne šole.

gostinci ooz nm

Izhodišča so bila vsekakor priložnosti turizma in gostinstva na Dolenjskem, v uvodu pa izpostavljeni številni izzivi, ki jih na poti do novega razvoja panoge, predvsem gostinstva, še čakajo.

Ugotavljamo, da turizem in vzporedno gostinstvo na Dolenjskem, ki je zelo proizvodno usmerjena, predstavlja le 2% vse gospodarske aktivnosti, kar nas uvršča na rep slovenskih destinacij po gospodarskem rezultatu. Za nami so le Zasavska in Koroška. V dolenjskem turizmu izstopajo predvsem termalni in welness turizem, dejavnost turističnih agencij za produkte v regiji, samo gostinstvo in manjše nastanitve kot  vzporedna dejavnost pa je po epidemiji vidno upadlo.

COVID je panogo postavil pred veliko preizkušnjo, sedaj pa je čas okrevanja. Ne ugotavljamo toliko zapiranj podjetij kot prilagoditev delovnega časa in s tem povezanega zaposlovanja. Spremenile so se navade gostov, gostinci so dvignili cene in deluje predvsem namenjeno dopoldanskim malicam in praznovanju življenjskih dogodkov, tudi kulinaričnim dogodkom, vendar sezonsko, širše strategije za okrevanje gostinstva, razen nekaterih izjem, pa ni. Postavljena je šele v leto 2024 pa do 2028.

V procesu izobraževanja je sicer zaznati interes za vpis, vendar bistveno premajhnem, da bi zapolnili potrebe po kadrih, saj je trenutno v Sloveniji 5.200 nezasedenih delovnih mest. Kadre pozivajo na delo dobesedno kar iz šolskega procesa.

Program izobraževanja srednja šola nadgrajuje z oblikami sodelovanja med gostinci na področju praktičnega usposabljanja dijakov v realnem delovnem okolju (PUD), želijo pa si še več dopolnitev vsebin in predstavitev kot nadgradnjo pouka s strani gostujočih gostincev, glede na njihovo specializacijo.