Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
NOVO MINISTRSTVO - MGTS

S preoblikovanjem vlade nastalo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

24. 01. 2023
Avtor: Vlasta Markoja
NOVO MINISTRSTVO - MGTS

Državni zbor RS je danes imenoval 9 ministrov 15. slovenske vlade. Med novimi oz. preoblikovanimi ministrstvi je tudi Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ki ga bo vodil minister Matjaž Han.

 

S potrditvijo reorganizirane vlade se z današnjim dnem spreminja tudi ime gospodarskega ministrstva, ki pod svoje okrilje dobiva šport. Novo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo še naprej vodil minister Matjaž Han.

Na področju gospodarstva je Han napovedal, da bo prva naloga zagotoviti vzdržne pogoje za poslovanje podjetij v krizi, pri čemer je poudaril, da »gospodarstva ne bomo pustili samega«. Druga naloga pa v sodelovanju z gospodarskimi organizacijami podjetjem zagotoviti učinkovito in ciljno podporo pri nadaljnjem razvoju. Han je izpostavil: »Z zakonodajo bomo zagotovili dobro in vključujoče poslovno okolje, z razvojnimi viri pa bomo gospodarstvu omogočili premik v visoko dodano vrednost.« Pri tem je omenil nujnost večje ambicioznosti našega gospodarstva, in sicer doseganje cilja 100.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega do leta 2030.

Med cilji je Han izpostavil uvrstitev Slovenije v krog držav močnih inovatork, spodbujanje boljšega plačila visoko usposobljenih strokovnjakov, izboljšanje okolja za rast slovenskih razvojnih podjetij, krepitev lesne industrije, krepitev internacionalizacije in gospodarske diplomacije, ukrepe za večjo privlačnost Slovenije za globalne talente in izboljšanje letalske povezljivosti. Skupaj z ekipo se bo posvetil tudi izboljšanju učinkovitosti postopkov, krepitvi zelene transformacije gospodarstva in krepitvi partnerstva med podjetniki, delavci in okoljem.

Na področju turizma je Han kot ključno nalogo navedel dvig kakovosti storitev in posledično dodane vrednosti. "Slednjo nam omogoča dejstvo, da smo država z izjemnimi naravnimi in kulturnimi danostmi. Smo pionirji na področju trajnostnega razvoja, večkrat označeni za eno najbolj trajnostnih destinacij na svetu, hkrati pa velesila vina in kulinarike, z izjemnim potencialom doživetij na prostem. Poudarek bo tudi na Kobilarni Lipica, ki jo želim skupaj z ekipo razviti v enega od nosilnih nacionalnih turističnih biserov," je povedal Han. Ob letošnjem intenzivnem investicijskem ciklu v javno in zasebno turistično infrastrukturo ter gorska središča v višini več kot 150 milijonov evrov, bo ministrstvo tudi spremenilo del turistične zakonodaje, ki bo omogočala učinkovitejši razvoj turizma in gostinstva.

Na področju športa si bo Han prizadeval za krepitev pomena športa, spodbujanje športnega turizma in športnih dogodkov v Sloveniji, krepitev športne infrastrukture in površin za šport v naravi, oblikovanje sistemskega stebra za načrtovanje in sofinanciranje organizacije velikih športnih prireditev in jasno utrjevanje sodelovanja športa, gospodarstva in turizma. Ministrstvo bo tako pristopilo k pripravi novega nacionalnega programa za šport do leta 2033, v štirih letih pa želi podvojiti javna sredstva za razvoj športa. "Čas je, da slovenskemu športu začnemo vračati to, kar šport že ves čas daje Sloveniji," je dejal minister Han.

 

Na Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bosta prenesena Direktorat za šport in Inšpektorat za šport z Ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport. Na Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj bo prenesen celoten Direktorat za regionalni razvoj, razen vsebin socialne ekonomije, ki so umeščene v vsebine dela novega Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Na novo ustanovljeno Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo prenesen del področja tehnologij, ki je spadalo na bivše Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Reorganizacija ministrstva bo zaključena najkasneje v treh mesecih po uveljavitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o državni upravi.

VIR: Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport