
Sekcija predlaga začetek nudenja gostinskih na način, da jih gostje lahko vzamejo s seboj »Take away«.
Avtor: Vlasta Markoja
Na podlagi sprejetega odloka lahko v obratih gostinci skuhajo in pripravijo obroke na svojih lokacijah, ne smejo pa je streči v lokalih za domov. Dostava hrane na dom (do vrat potrošnika) je dovoljena, a v skladu z navodili NIJZ. Mnogi pogojev in registracije za ta način nimajo izpolnjenih, inšpekcijske službe zato izrekajo tudi kazni.
Predlagamo, da se pri gostinskih obratih s prehrano že v aprilu začne z možnostjo priprave obrokov na lokacijah in prevzemom hrane potrošnikov pred lokali (Take away) seveda skladno s priporočili NIJZ. Hrvaškim in avstrijskim gostincem je to že omogočeno. Gre za način, ko stranke naročijo hrano po telefonu ali mailu in jo prevzamejo pri vhodu, okencu (ne vstopajo v lokal)...Gostinci se upravičeno sprašujemo ali tveganje, ob prevzemanju hrane pred lokali na ustrezen način skladen s priporočili NIJZ res toliko večje, kot na primer nakup v trgovini, prevzem živil pri kmetu, nakup rož in sadik v vrtnariji, lekarne.... Ugotavljamo, da bi prevzemi te hrane lahko potekali posamično, glede na posamezno naročilo in prevzem le ene stranke na enkrat.
Glede na veliko število klicev gostincev, ki pošiljajo svoje predloge in pripombe ter velike stiske, da se gostince vsaj v tem predlaganem primeru (prevzem hrane pri vhodu gostinskega obrata) vključi že pri prvi fazi omilitve ukrepov.