
Sekcija za gostinstvo in turizem in združenja v turizmu pozivajo Vlado k novim ukrepom v PKP7 in takojšnji pomoči
Avtor: Vlasta Markoja
Stanje v gostinstvu in turizem je alarmantno, že ves čas zaprtja opozarjajo gostinci, nastanitveni obrati, turistične agencije, … ter pozivajo vlado k ukrepanju. V kolikor ne bo takojšnje pomoči bodo številni v gostinstvu in turizmu propadli, ugasnilo pa bo na tisoče delovnih mest, kar bo še povečalo socialno stisko v državi. Do odpuščanj pa bo posledično prišlo tudi v povezanih panogah (proizvodnja pijač in hrane, dobavitelji …). Da so razmere v turizmu res kritične kažejo številke brezposelnih na zavodu, ki so po zadnjih podatkih presegle število 11.000.
Med nujne ukrepe predlagamo:
1. Nemudoma zagotoviti, da bodo plače tistim, ki jim je prepovedano obratovati res krite v celoti (neto plača + vsi prispevki, tudi brutto2). Ali z popravkom tolmačenja PKP 6 (kar je manj verjetno) ali v PKP 7 ZA NAZAJ (tudi za novembrske plače). Nikakor ni sprejemljivo, da je del plač (brutto2, cca 20%) še vedno v breme delodajalca
2. Nikakor niso sprejemljivi pogoji za upravičenost do povračila fiksnih stroškov. Zapleten izračun, na koncu še pogoj "višina neto izgube, ki zneske v gostinstvu izdatno zniža (ostane drobiž), nato pa še vnesen pogoj da se za zaposlene štejejo samo redno zaposleni za NEDOLOČEN čas, so nesprejemljivi pogoji. Za dejavnosti, ki so morale z odlokom zapreti svoja vrata naj se jim v celoti povrne fiksne stroške brez pogojev.
2. V PKP7 ločiti ukrepe za najbolj prizadete panoge (ali pa za turizem) od ostalega gospodarstva, da bo možno kot v drugih državah, finančno pomagati takoj, z ukrepom, ki je enostaven pregleden, pošten (lahko z % po prometu, ki ga ima FURS v evidencah. Davčne blagajne + prijavljen promet).
3. Turistične vavčerje, kot smo že večkrat predlagali razširiti na vse turistične panoge, tudi za gostinstvo.
4. Omogočiti opravljanje dejavnosti tistim, ki ne predstavljajo tveganja. Vsaj strežba malic tudi v gostinskih lokalih ne povzroča večjega tveganja, kot trenutno v menzah za lastne zaposlene. Večina podjetij nima menz in delavci se ob prevzemu malic prehranjujejo v kombijih, na prostem... Ponovno pa sekcija poziva k razmisleku, da bi gostincem omogočili opravljanje dela vsaj na terasah
5. Še vedno vztrajamo, ker očitno tudi druge države v tem vidijo smisel, da se za gostinstvo zniža DDV. Avstrija in Nemčija ga znižujeta že drugič letos (Avstrija iz 10 na 5 %)