Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
OMEJEVANJE KAJENJA

"Tobačni zakon" velja tudi za nove tobačne izdelke (elektronske cigarete, vodne pipe,...)

01. 12. 2022
Avtor: Vlasta Markoja
OMEJEVANJE KAJENJA

V nadaljevanju najdete sporočilo ZIRS (Zdravstvenega inšpektorata RS) kjer posebej opozarjajo, da Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov velja tudi za tako imenovane »nove tobačne izdelke«.

Lep pozdrav

 

OBVESTILO ZIRS:

Zadeva: Izvajanje 39. člena Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov v gostinskih in drugih javnih objektih v povezavi z ''novimi'' izdelki za kajenje

 

Spoštovani.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (Uradni list RS, št. 9/17 in 29/17) v svojem prvem odstavku 39. člena določa, da je prepovedano kajenje oziroma uporaba tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Upoštevanje prepovedi kajenja oziroma uporabe tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov zagotovi lastnik, najemnik ali upravitelj prostorov, v katerih je kajenje prepovedano.

 

Javni prostor je prostor, ki je dostopen širši javnosti ali prostor za skupno uporabo, ne glede na lastništvo ali pravico do dostopa. To so prostori, namenjeni dejavnostim na področju zdravstva, varstva otrok, vzgoje, izobraževanja, socialnega varstva, higienske nege in drugih podobnih dejavnosti, prometa, javnega prevoza, trgovine, gostinstva in turizma, športa in rekreacije ter kulture, katerih raba je namenjena vsem pod enakimi pogoji. Gre za različne prostore, v katerih so posamezniki proti svoji volji lahko izpostavljeni dimu tobačnih ali povezanih izdelkov in so podrobneje opredeljeni v 16. točki 3. člena zakona.

 

Glede na 25. točko prvega odstavka 3. člena zakona so povezani izdelki: elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, zeliščni izdelki za kajenje (vodne pipe oziroma ''šiše'') in novi tobačni izdelki (tobačni izdelki, v katerem se tobak segreva). V skupino povezanih izdelkov spadajo vsi ''novi'' izdelki, ki se v zadnjem času v vse večjem obsegu pojavljajo tudi na slovenskem trgu.

 

Elektronska cigareta; e-cigareta z uporabo posodice za ponovno polnjenje, e - cigareta za enkratno uporabo, ''vejp'', elektronski sistem za dovajanje nikotina, osebni uparjalnik, ''mod'', ''pod'', ''puff'', ''barr'', je izdelek, ki segreva tekočino, da se spremeni v aerosol, ki ga vdihuje uporabnik. Aerosol vsebuje nikotin, vlažilce (propilen glikol, glicerol), arome in znatne ravni drugih zdravju škodljivih snovi. 

Vodna pipa oziroma ''šiša'' je naprava za kajenje tobaka. V aerosolu se nahajajo nikotin, ogljikov monoksid in številne zdravju škodljive snovi, tudi rakotvorne, podobne tistim v tobačnem dimu.

Tobačni izdelki, v katerem se tobak segreva, pa so izdelki, ki segrevajo tobak v obliki manjših cigaret, pri tem pa se tvori aerosol, ki ga vdihuje uporabnik. Aerosol vsebuje nikotin in številne zdravju škodljive snovi, tudi rakotvorne, podobne tistim v tobačnem dimu.

 

Ob uporabi vseh zgoraj navedenih izdelkov se tako kot pri kajenju cigaret v zaprtih prostorih zvišajo ravni zdravju škodljivih snovi, kar velja tudi za izdelke, ki ne vsebujejo nikotina.

 

Zdravstveni inšpektorat RS v svojih nadzorih v času po epidemiji zaznava, da lastniki, najemniki ali upravitelji gostinskih in drugih javnih prostorov, v katerih je kajenje prepovedano, ne vedo točno, kako je s temi ''novimi'' izdelki oziroma so v večini primerov prepričani, da za te ne veljajo omejitve kajenja oziroma uporabe v zaprtih javnih prostorih, kar ne drži.

 

Posebej poudarjamo, da so poleg izdelkov, kot so cigarete, cigarilosi, cigare…, v prepoved uporabe v zaprtih javnih in delovnih prostorih, vključeni tudi povezani izdelki.

 

Kršitev določila prvega odstavka 39. člena je v 42. členu zakona opredeljeno kot prekršek, ki se ga kaznuje z globo in sicer od 4.000 do 33.000 eurov za pravno osebo, od 1.600 do 8.000 eurov za samostojnega podjetnika, od 800 do 2.000 eurov za odgovorno osebo in 125 eurov za posameznika.

 

Zdravstveni inšpektorat RS bo v zimskem času izvajal poostren nadzor glede spoštovanja prepovedi kajenja oziroma uporabe tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov v zaprtih javnih prostorih.

Naprošamo Vas, da svoje člane seznanite z našim dopisom.

 

Lep pozdrav.

 

                                                                                                                      mag. Edis Grcić

                                                                                                       Glavni zdravstveni inšpektor RS