Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
EVROPSKA SREDSTVA

Nova evropska sredstva za infrastrukturo za alternativna goriva

20. 09. 2023
Avtor: Anton Šijanec
EVROPSKA SREDSTVA

Evropska komisija je objavila, da bo zagotovila več kot 352 milijonov evrov finančne podpore za 26 infrastrukturnih projektov, ki bodo prispevali k zelenemu prehodu v prometu v Evropski uniji. Sredstva so dodeljena v okviru Programa za infrastrukturo za alternativna goriva (angleško Alternative Fuels Infrastructure Facility – AFIF), ki se izvaja v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE). Cilj tega programa je podpreti uporabo infrastrukture za alternativna goriva v vseevropskem prometnem omrežju TEN-T, kar bo pripomoglo k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida v prometu. Ob tem bo do 7. novembra podaljšala tudi rok za razpis, ki tako ostaja še vedno odprt.

Minuli razpisni rok

Na četrtem roku razpisa, ki se je zaključil 13. aprila 2023, je bilo predloženih 29 predlogov projektov v skupni vrednosti približno 371 milijonov evrov iz sredstev IPE. Po temeljitem postopku ocenjevanja je bilo izbranih 26 projektov za financiranje v skupni višini približno 352 milijonov evrov, pri čemer se ta sredstva kombinirajo z investicijskimi sredstvi finančnih institucij.

Med izbranimi projekti so tudi tisti, ki bodo vplivali na slovenski prometni sektor, in sicer je bil za sofinanciranje izbran projekt Pospešitev ključne evropske infrastrukture – kohezija (angleško Accelerate Europe’s key infrastructure - Cohesion), v okviru katerega bo podjetje Tesla Energy d.o.o. vzpostavilo 32 polnilnih mest v Sloveniji, za kar bodo prejeli 1,05 milijona evrov nepovratnih sredstev EU.

Še odprti razpisni rok

Razpis IPE AFIF ostaja odprt do 7. novembra 2023. Slovenske prijave pričakujemo na Ministrstvu za infrastrukturo do 7. oktobra 2023. Več informacij o rezultatih razpisa v angleškem jeziku je mogoče najti v novici Evropske komisije >>, kjer je objavljen seznamu izbranih projektov, ozadje razpisa AFIF, pa tudi informacije o Instrumentu za povezovanje Evrope za obdobje 2021-2027.

Odprti razpis s podaljšanim rokom do 7. novembra 2023: Razpis Evropske komisije - Instrument za povezovanje Evrope - Infrastruktura za alternativna goriva v prometu >>>

 

Vir: MI