Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
novica

Pritiski na cene prevozov blaga in potnikov

14. MAJ 2020  |   Bojan Pečnik

Prejemamo informacije s strani prevoznikov, da se dogaja, da nekateri naročniki prevozov in to celo tisti, ki imajo že sklenjene pogodbe s prevozniki, vršijo sedaj pritiske na slovenske cestne prevoznike, da naj znižajo cene in ponudijo naročnikom še neke druge posebne ugodnosti. To kar nekateri želijo so  predvsem nenormalno nizke cene prevozov, daljši plačilni roki in celo plačevanje nekakšnih nadomestil s strani naših prevoznikov za »podporne storitve« naročnikov prevozov.

 

Zaradi tega Sekcija za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije opozarja in prosi slovenske cestne prevoznike, da naj pred pristajanjem na takšne pogoje dobro premislijo o tem, da bi v sedanjem času, ko je  sicer presežek kapacitet dogovarjali prevoze po nerealnih cenah, ki so lahko tudi za več kot pol manjše od stroškov, ki jih imajo. S tem bodo prevozniki sami prispevali k temu, da se bo zgodil drastičen upad cen na nemogočo raven s tem, da se bodo tudi podaljšali roki plačevanj za prevoze kar je v nasprotju z našo prometno zakonodajo, ki določa 30 dnevne plačilne roke in sankcije, če se tega obe stranki ne držita. Vse to bo povzročilo še večjo nelojalno konkurenco v tej dejavnosti, kar bo lahko imelo katastrofalne posledice za cestne prevoze, ker bo stanje zelo težko vrniti na normalen nivo.

 

Res obstaja nevarnost, da bi naročniki prevozov lahko naše prevoznike nadomestili s tujimi  nizko cenovnimi prevozniki vendar menimo, da se je potrebno temu zoperstaviti tudi s pomočjo domačih nadzornih organov, ki bi morali z nami sodelovati in omejevati domačo in tujo nelojalno konkurenco.

 

Tisti prevozniki, ki brez osnove znižujete cene se zavedajte, da ste lahko tudi vi jutri v situaciji, ko vam bo nekdo prevzel posle po nižji nerealni ceni. To je pot, ki pelje samo navzdol in škoduje celotni dejavnosti v cestnem prevozništvu. Zato prosimo, da v teh težkih časih naredite vse kar je v vaši moči, da skupaj z nami branite slovensko cestno prevozništvo pred propadom.  Skupaj smo močnejši.

 

Predsednik Sekcije za promet: Peter Pišek l.r.

Preberite tudi:

Pišite nam