
Sekcija za gostinstvo in turizem poziva, da se odprejo vsi gostinski lokali in nastanitve ter omili pogoje na terasah
Avtor: Vlasta Markoja
OZS oziroma Sekcija za gostinstvo in turizem sta danes ponovno pozvali Vlado, da se odprejo vsi gostinski lokali in nastanitve ter da se omilijo neživljenjski pogoji za poslovanje gostincev na terasah in vrtovih.
Ponovno smo tudi predlagali, da se končno zagotovi povračilo stroškov za testiranje zaposlenih vsaj za tiste dejavnosti, za katere je z odlokom predpisano obvezno tedensko testiranje.
Dopis za spremembo Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS so poslali predsedniku Vlade ter pristojnim ministrstvom.
Sekcija za gostinstvo in turizem poziva, da se odprejo vsi gostinski lokali in nastanitve ter omili pogoje na terasah!
a) Predlagamo, da se hkrati z odpiranjem teras in vrtov dovoli opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih lokalov ter nudenje storitev nastanitev
Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS predlaga, da se hkrati z odpiranjem teras in vrtov dovoli opravljanje gostinskih storitev znotraj gostinskih lokalov ter nastanitev. Veliko lokalov še ne bo odprlo teras, saj se jim takšen način obratovanja ne izplača oziroma nimajo ustrezno velikih teras tudi zaradi strogih pogojev, ob tem da je v tem obdobju zelo muhasto vreme. Dodatno se epidemiološka slika hitro spreminja, nato se Odloki spreminjajo vsak teden in posledično odpirajo oziroma zapirajo terase v regijah. Nenehno odpiranje in zapiranje je v gostinstvu (sploh v obratih
s prehrano) dodatno finančno breme, saj se bo v primeru ponovnega zaprtja ponovno zavrglo večino nabavljenih živil. Prav tako se po več kot 7 dnevnem poslovanju breme plač zaposlenih v celoti prestavi na podjetja, nosilce dejavnosti. V kolikor se bi s tem načinom odločanja ponovno zapiralo gostinske lokale, tega finančnega bremena ne bodo zmogli. Mnogi se zato ne odločijo za odpiranje. Predlagamo, da se odločitve sprejemajo za daljše časovno obdobje, vsaj za mesec dni vnaprej.
Sekcija obenem ponovna poudarja, da gostinski in nastanitveni obrati niso vir okužb in da je druženje v zasebnih prostorih in po garažah bistveno bolj tvegano, saj se ne upoštevajo nikakršni zaščitni ukrepi. V sekciji so prepričani, da bi bilo bolj smiselno in varneje odpreti vse gostinske lokale ter nastanitvene obrate, saj se morajo držati strogih zaščitnih ukrepov.
b) Predlagamo, da se spremenijo pogoji pri opravljanju gostinskih storitev na terasah in vrtovih
Gostinci imajo pri izvajanju zaščitnih ukrepov na terasah in vrtovih težave predvsem pri postavitvi miz zaradi predpisane razdalje 3 metrov med mizami ter zagotovitvi razdalje 1,5 m med gosti za isto mizo. V sekciji obenem težko razumejo, zakaj so za terase gostinskih obratov odprte pod tako zelo strogimi in neživljenjskimi pogoji, saj različne mednarodne raziskave kažejo, da je tveganje za okužbo s koronavirusom na prostem zanemarljivo.
· Razdalja 1,5 m med strankami naj ne velja za goste za isto mizo
Prva težava je, da so mize na terasah zelo majhne, velikokrat tudi okrogle in je v praksi težko zagotoviti razdaljo 1,5 m med gosti za isto mizo. Npr. če je miza široka cca 80cm si stranka sama pristavi stol bližje k mizi, da lahko popije kavo ali poje kosilo – torej je potem razdalja za isto mizo med gosti največ 1 meter.
Zato predlagamo, da razdalja 1,5m med strankami ne velja za goste, ki sedijo za isto mizo.
· Zmanjša naj se razdalja med mizami na terasah in vrtovih
Predpisana razdalja med robovi miz, ki znaša najmanj 3 m je neživljenjska. Glede na to, da je tveganje okužb na prostem zanemarljivo, predlagamo, da se razdalja med mizami ustrezno zmanjša. Postavljanje miz na terasah in vrtovih naj bo bolj fleksibilno.
· Dodajo naj se izjeme za člane istega gospodinjstva ali iz istega podjetja
Predlagamo, da se med izjeme za katere ne velja omejitev 1,5 m, doda člane iste gospodinjstva in istega podjetja.
Dodatno naj se v odloku dopolni besedilo in doda možnost, da lahko pri isti mizi sedi več gostov, če so le-ti člani istega gospodinjstva ali iz istega podjetja oziroma se pripeljejo z enim avtomobilom. Na primer 6-članska družina po veljavnem odloku ne more sedeti za isto mizo, kar je neživljenjsko, saj doma živijo v istih prostorih. Podobno se tudi delavci pripeljejo na malico v enem kombiju in potem ne morejo na prostem sedeti na terasi za isto mizo.
Stališče Sekcije za gostinstvo in turizem glede odpiranja teras
"Naše stališče je bilo in ostaja, da je v teh negotovih vremenskih razmerah za gostince veliko bolje, če bi odpirali po italijanskem modelu, kjer lahko lokali obratujejo tudi v notranjosti in se lahko ob slabšem vremenu postreže znotraj lokalov. Sploh je to pomembno za lokale s hrano.
V kolikor zdravstvena stroke pač vztraja, da je tveganje majhno zgolj na terasah, to pomeni, da se veliko lokalov še ne bo odprlo. Ne bomo pa nasprotovali tej možnosti, ker lahko tako vsaj delno omogočimo opravljanje dejavnosti tistim, ki se jim takšen način obratovanja tudi izplača. Tako bodo nadalje pomoči potrebni samo tisti, ki pod takšnimi pogoji še ne bodo mogli poslovati."
Sekcija vztraja, da gostinski in nastanitveni obrati niso vir okužb in je druženje v zasebnih prostorih in po garažah bistveno bolj tvegano za prenos okužb, saj se ne upoštevajo varnostni ukrepi. Zato menimo, da bi se lahko odprli tudi gostinski lokali ter nastanitveni obrati, ki so bolj varni in se spoštuje ukrepe NIJZ.
Blaž Cvar, Predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem