Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
sekcija-slikopleskarjev-fasaderjev-in-crkoslikarjev

O sekciji slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev

Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev je bila ustanovljena v letu 2003. Sekcija združuje izvajalce slikarskih, fasaderskih in pleskarskih del ter črkoslikarje. Že nekaj let pred tem pa so bili obrtniki in podjetniki navedenih strok dejavni v Odboru slikopleskarjev in črkoslikarjev, ki je na Obrtni zbornici Slovenije deloval v okviru gradbene sekcije.
 

Med slikarsko obdelavo v gradbeništvu sodijo: izdelava različnih premazov površin in barvanje gradbenih elementov na različnih podlagah; izdelava črt - črtaljenje, vzorčno valjčkanje, šabloniranje, izdelava različnih barvnih likov in figur, plastik, »špatolatov«, ornamentov, pritrjevanje štukatur in letvic, bordur, izdelava različnih imitacij (postaranja), izvedba različnih dekorativnih tehnik (nanašanje tekstilnih vlaken z gladilko, valjčkom ali brizganjem), nanašanje različnih dekorativnih premazov, kitov in lahkih ometov v notranjosti ali na fasadah objektov, kitanje in glajenje z različnimi disperzijskimi ter drugimi kiti in masami, slikanje interierjev, fasad, streh,....  V fasaderstvo sodi predvsem toplotna izolacija in zaščita stavbe pred vremenskimi vplivi. V pleskarska dela pa sodijo: pleskanje različnih mizarskih, pohištvenih, stavbnih in drugih izdelkov iz lesa, pleskanje kovinskih izdelkov in konstrukcij, zlatenje in imitacija lesa (t.i. flodranje),...

Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev zastopa interese svojih članov predvsem na področju rednega in dopolnilnega izobraževanja kadrov, spremljanja in informiranja članov o predpisih, ki jih morajo upoštevati pri svojem delu, ter na področju promocije stroke, oblikovanja cen storitev, normativov in pravil za obračunavanje del, varnosti in zdravja pri delu, spremljave novih tehnoloških dosežkov in na vseh drugih za člane zanimivih področjih. Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev je oblika organiziranosti v OZS, ki združuje člane v isti dejavnosti - njen položaj in način delovanja je določen v Statutu OZS, posebej pa še v poslovniku sekcije. Poslovnik določa način dela sekcije in njene organe, način volitev ter pravice in dolžnosti članov. Sekcija ima upravni odbor in predsednika sekcije.

#UNIEP

Sekcija je 2013 postala članica Evropskega združenja slikopleskarjev - UNIEP, ki ima sedež v Bruslju. Ta organizacija je bila ustanovljena 1953 leta, danes pa predstavlja okoli 60.000 slikopleskarskih  podjetij in okoli 280.000 zaposlenih slikopleskarjev iz 19 združenj iz 15 Evropskih držav. Naloga UNIEP je predvsem, da kot stanovska organizacija/združenje, zastopa profesionalne slikopleskarje, zagovarja njihove interese in zagotavlja boljšo podobo poklica tako z izboljševanjem veščin, spretnosti in kompetenc članov, kot tudi s promocijo poklica med mladimi.
 
Sekcija ima tudi svoj znak/logotip#sekcija#slikopleskarji
Znak sekcije je sestavljen: v trikotnik razporejene tri silhuete, kjer je vsaka v eni od osnovnih slikopleskarskih barv: modra, rdeča in rumena. Na sredini med temi silhuetami je sivkast krog, ki predstavlja znak OZS: znotraj večjega kroga so trije manjši krogi, ki predstavljajo obrt, gostinstvo in prevozništvo.
 
Sekcija je skupaj z Gorenjskim muzejem v Kranju in mnogimi člani jeseni 2020 pripravila tudi razstavo o slikopleskarstvu na Slovenskem z naslovom "Malar nam polepša življenje". Gre za prvo vseslovensko razstavo, kjer je mogoče izvedeti, zakaj in kako se je začelo pleskati prostore, kakšne materiale in tehnike so uporabljali slikopleskarji v različnih obdobjih ter kakšen je bil razvoj pripomočkov, orodij in druge potrebne opreme. Na ogled so tudi zgodovinska učna gradiva in literatura, ki imajo za slikopleskarje še posebej veliko zgodovinsko vrednost, prav tako pravila in diplome, ki so jih mojstri pridobili ob zaključku šolanja, pa tudi kje in v katerih izobraževalnih ustanovah v Sloveniji so se slikopleskarji lahko šolali in pridobivali potrebna znanja, ter spremljali razvoj različnih slikopleskarskih tehnik vse do danes.