Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Projekti - Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev

Sekcija je aktivna v evropskem združenju slikopleskarjev (UNIEP) in ima tudi zato možnost kandidiranja in vključevanja v mednarodne projekte s področja slikopleskarstva. Ker gre za projekte, ki pripomorejo bodisi k promociji poklica med mladimi bodisi k bolšemu usposabljanju in izobraževanju v panogi ter posledično k dvigu kvalitete slikopleskarskih storitev, informacije, izkušnje in dosežke sekcija vključuje v svoje delo in hkrati pomaga tudi zainteresiranim članom. 

Sekcija je trenutno vključena v projekt: PSA - PintingSkillsAcademy, sta pa dva projekta že zaključena: EUROPA-MEISTER (zaključen avgusta 2020) in In Paint (zaključen septembra 2019).

 

PaintingSkillsAcademy - PSA   #PSA #UNIEP

PaintingSkillsAcademy je Erasmus+ projekt, ki ga sofinancira EU v okviru področja razvoja znanj in spretnosti (Sector Skills Alliance framework). Projekt se je začel decembra 2019 in bo trajal 3 leta, koordinira pa ga SBG Dresden mbH (Saška poklicna šola) iz Nemčije.

Cilj projekta je združiti rezultate vseh dosedanjih projektov s področja slikopleskarstva, da se vzpostavitvi vseevropska struktura za začetno in nadaljnje usposabljanje slikopleskarjev pod okriljem UNIEP.

Glavne naloge so: pripraviti opise standardov kakovosti in enote učnih rezultatov (na ravneh od 1-6 evropskega ogrodja kvalifikacij za vseživljenjsko učenje (EOK)), opis učnih načrtov, zahtevano znanje, spretnosti in kompetence na posamezni ravni, priznavanje pridobljenih kompetenc, umestitev pridobljenih znanj v ustrezno raven 1-6 EOK (metode / postopki) in oblikovanje mreže ponudnikov usposabljan za slikopleskarje (za različne ciljne skupine na različnih ravneh EOK, za učenje na različnih, ustreznih učnih mestih v Evropi).

Gre za enega največjih projektov v okviru Erazmus+ projektov, saj je vključenih kar 23 partnerjev iz 13 držav. Predstavljamo jih po njihovi vlogi v projektu:

Koordinacija projekta:

· SBG Dresden mbH (Saška poklicna šola - SBG) - Nemčija

· Evropsko združenje slikopleskarjev (UNIEP) - Luksemburg

· Evropsko slikopleskarsko partnerstvo (EPP) - Belgija

Podporne organizacije:

· EUROMASC – Norveška

· Imanovation – Portugalska

· Dunajski inštitut za raziskave trga dela in izobraževanja (WIAB) – Avstrija

· NTI-MMM – Norveška

· Tehnološka univerza v Gradcu, Fakulteta za arhitekturo, Inštitut za notranje oblikovanje – Avstrija

Šole in ostali ponudniki izobraževanja in usposabljanja:

· Kecskeméti Szakképzési Centrum - Madžarska

· Mojstrska tehnična šola v Badnu, slikarska šola Leesdorf (HTL) - Avstrija

· IÐAN fræðslusetur, Rejkjavik - Islandija

· Střední šola stavební a strojní Teplice – Češka

Zbornice, zavodi, inštituti:

· Zvezni zavod za poklicno izobraževanje in usposabljanje, Bonn (BIBB) – Nemčija

· Inštitut za raziskave, Dunaj (IAGF) – Avstrija

· Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, sekcija slikopleskarjev, črkoslikarjev in fasaderjev (OZS)

· Državni zavod za poklicno izobraževanje, Bratislava (ŠIOV) – Slovaška

· Združenje izobraževalnih institucij, Bruselj (CPEONS) – Belgija

Slikopleskarska združenja:

· Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, Praga – Češka

· Landesinnungsverband des Bayerischen Maler-und Lackiererhandwerks, Munchen – Nemčija

· Landesinnung der Maler und Tapezierer Niederösterreich, St. Pölten – Avstrija

· Danske Malermestre, Kobenhavn – Danska

· Innung Dresden des Maler- und Lackiererhandwerkes – Nemčija

· Painting & Decorating Association (PDA) – Velika Britanija

V mesecu marcu 2021 je bilo na spletni konferenci vodstvu sekcije predstavljena tehnologija navidezne resničnosti (VR) in tehnologija razširjene resničnosti (AR), ki se za potrebe dela in izobraževanja tudi razvija v okviru projekta.

Navidezna resničnost (angleško Virtual Reality - VR) je obogatitev resničnega sveta s tridimenzionalnimi (3D) objekti. Gre za obliko računalniške simulacije, pri kateri ima udeleženec občutek, da se nahaja v umetnem okolju. Udeleženec si ogleduje okolje s pomočjo pametnega telefona, tablice ali s pomočjo pametnih očal. Senzorji zaznavajo premike udeleženčeve glave ali drugih delov telesa, kar povzroči spremembo navideznega položaja. Udeleženec lahko napravo opremljeno s senzorji uporablja tudi z rokami, kar mu omogoča navidezno uporabo orodij in premikanje predmetov v simuliranem okolju.

Razširjena resničnost (angleško Augmented Reality - AR) je popoln preskok v digitalni svet, ki poteka brez stika z realnim svetom le s pomočjo pametnih očal. Uporabnik opazuje in uporablja resnično okolje, ki je razširjeno oz. nadgrajeno z računalniško ustvarjenimi navideznimi predmeti. V takšnem okolju se uporabniku zdi, kot da resnični in navidezni predmeti sobivajo v istem okolju. Razširjena resničnost ima tri bistvene značilnosti; računalniško ustvarjeni navidezni predmeti in resnično okolje nastopajo združeno, navidezni predmeti so ustvarjeni v realnem času, njihov videz in odziv pa morata biti odvisna od uporabnika in sprememb v okolju, resnični in navidezni predmeti pa morajo delovati usklajeno, sicer je iluzija sobivanja resničnega in navideznega ogrožena.

Navidezna resničnost - VR razširjena resničnost - AR

 

Spletna stan projekta: https://www.paintingskillsacademy.eu/

Kontakt na OZS: igor.pipan@ozs.si

 

Erazmus+ sofinanciranje