Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...

Projekti - Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev

Sekcija je aktivna v evropskem združenju slikopleskarjev (UNIEP) in ima tudi zato možnost kandidiranja in vključevanja v mednarodne projekte s področja slikopleskarstva. Ker gre za projekte, ki pripomorejo bodisi k promociji poklica med mladimi bodisi k bolšemu usposabljanju in izobraževanju v panogi ter posledično k dvigu kvalitete slikopleskarskih storitev, informacije, izkušnje in dosežke sekcija vključuje v svoje delo in hkrati pomaga tudi zainteresiranim članom. 

Sekcija je trenutno vključena v naslednje projekte: EUROPA-MEISTER in PSA - PintingSkillsAcademy, projekt In Paint pa se je zaključil septembra 2019.

Projekt EUROPA-MEISTER  Europa Meister logo                        https://europameister.htl-baden.ac.at/

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije preko sekcije sodeluje tudi v evropskem projektu v programu Erazmus + KA2 - Cooperation for Innovation and teh Exchange of Good Practices z naslovom: EUROPA-MEISTER - Towards a European quality laber for the Crafts, ki bo potekal od 1. oktobra 2017 do 31. avgusta 2020.

Pogodbo o sodelovanju v projektu je OZS podpisala 12.12.2017, skupni proračun projekta pa znaša 331.992,00 EUR. V okviru projekta se bo analiziralo stanje in organizacija izobraževalnega sistema na področju slikopleskarstva v sodelujočih državah. Oblikoval se bo večjezični profil kompetenc, ki se bo nahajal v podatkovni bazi SKILLSBANK. Oblikovala se bo evropska mreža (mojstrskih) šol, kjer se bodo razvijali načini in tečaji e-učenja in učnih gradiv. Končni cilj projekta pa je vzpostavitev mojstrskih nazivov v panogi na evropskem nivoju in sicer na 6. stopnji evropskega ogrodja kvalifikacij-EOK.

V projektu sodelujejo:

 

O projektu na sekciji večkrat pripravimo dogodke, kjer zainteresirano javnost obvestimo o napredku projekta. Tak dogodek je bil tudi na strokovnem srečanju 31.1.2020 v Portorožu - več najdete na Facebooku OZS.

Dne 9.7.2020 je potekala zaključna konferenca projekta - zaradi koronavirusa kot video konferenca. Projekt je dosegel zastavljene cilje: vzpostavljen je profil poklica »slikopleskar Europa-meister« in določena so znanja, ki jih je potrebno imeti, če želiš pridobiti ta »evropski certifikat kakovosti v obrti«, ki ga bo podeljeval UNIEP – evropsko združenje slikopleskarjev. V projekt je bila vsa tri leta dejavno vključena tudi sekcija, za kar je bila deležna kar nekaj priznanj. Slovenija že ima nekaj kandidatov za pridobitev "certifikata EUROPA-MEISTER". UNIEP je najbolj aktivnega in perspektivnega slovenskega kandidata, mladega slikopleskarskega mojstra Petra Gorečana iz Šenčurja, proglasil kar za AMBASADORJA. Peter je večkrat sodeloval v projektu, tudi kot govornik na zaključni video konferenci. S svojim nastopom ter prikazom svojih delovnih uspehov je požel ogromno simpatij gledalcev videokonference.

Govorniki na zaključni video konfernci EUROPA-MEISTERudeleženci video konference na skupnem ogledu na OZSPredstavitev Petra Gorečana

Želite izvedeti več? Kliknite na spletno stran projekta.

Erazmus+

 

 

PaintingSkillsAcademy - PSA   PSA logo

 

PaintingSkillsAcademy je Erasmus+ projekt, ki ga sofinancira EU v okviru področja razvoja znanj in spretnosti (Sector Skills Alliance framework). Projekt se je začel decembra 2019 in bo trajal 3 leta, koordinira pa ga SBG Dresden mbH (Saška poklicna šola) iz Nemčije.

Cilj projekta je združiti rezultate vseh dosedanjih projektov s področja slikopleskarstva, da se vzpostavitvi vseevropska struktura za začetno in nadaljnje usposabljanje slikopleskarjev pod okriljem UNIEP.

Glavne naloge so: pripraviti opise standardov kakovosti in enote učnih rezultatov (na ravneh od 1-6 evropskega ogrodja kvalifikacij za vseživljenjsko učenje (EOK)), opis učnih načrtov, zahtevano znanje, spretnosti in kompetence na posamezni ravni, priznavanje pridobljenih kompetenc, umestitev pridobljenih znanj v ustrezno raven 1-6 EOK (metode / postopki) in oblikovanje mreže ponudnikov usposabljan za slikopleskarje (za različne ciljne skupine na različnih ravneh EOK, za učenje na različnih, ustreznih učnih mestih v Evropi).

Gre za enega največjih projektov v okviru Erazmus+ projektov, saj je vključenih kar 23 partnerjev iz 13 držav. Predstavljamo jih po njihovi vlogi v projektu:

Koordinacija projekta:

· SBG Dresden mbH (Saška poklicna šola - SBG) - Nemčija

· Evropsko združenje slikopleskarjev (UNIEP) - Luksemburg

· Evropsko slikopleskarsko partnerstvo (EPP) - Belgija

Podporne organizacije:

· EUROMASC – Norveška

· Imanovation – Portugalska

· Dunajski inštitut za raziskave trga dela in izobraževanja (WIAB) – Avstrija

· NTI-MMM – Norveška

· Tehnološka univerza v Gradcu, Fakulteta za arhitekturo, Inštitut za notranje oblikovanje – Avstrija

Šole in ostali ponudniki izobraževanja in usposabljanja:

· Kecskeméti Szakképzési Centrum - Madžarska

· Mojstrska tehnična šola v Badnu, slikarska šola Leesdorf (HTL) - Avstrija

· IÐAN fræðslusetur, Rejkjavik - Islandija

· Střední šola stavební a strojní Teplice – Češka

Zbornice, zavodi, inštituti:

· Zvezni zavod za poklicno izobraževanje in usposabljanje, Bonn (BIBB) – Nemčija

· Inštitut za raziskave, Dunaj (IAGF) – Avstrija

· Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, sekcija slikopleskarjev, črkoslikarjev in fasaderjev (OZS)

· Državni zavod za poklicno izobraževanje, Bratislava (ŠIOV) – Slovaška

· Združenje izobraževalnih institucij, Bruselj (CPEONS) – Belgija

Slikopleskarska združenja:

· Cech malířů, lakýrníků a tapetářů ČR, Praga – Češka

· Landesinnungsverband des Bayerischen Maler-und Lackiererhandwerks, Munchen – Nemčija

· Landesinnung der Maler und Tapezierer Niederösterreich, St. Pölten – Avstrija

· Danske Malermestre, Kobenhavn – Danska

· Innung Dresden des Maler- und Lackiererhandwerkes – Nemčija

· Painting & Decorating Association (PDA) – Velika Britanija

 

Kontakt na OZS: igor.pipan@ozs.si

 

Erazmus+ sofinanciranje

 

Pišite nam