Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
sekcija-slikopleskarjev-fasaderjev-in-crkoslikarjev

PRAPOR SEKCIJE SLIKOPLESKARJEV SLOVENIJE

Skladno s pravili in tradicijo se je tudi sekcija slikopleskarjev odločila za izdelavo in razvitje prapora.

Sekcija ima prapor kot zunanji vidni znak sekcije. Prapor je v osnovi izdelan iz svilene tkanine modre barve. Na eni strani je na sredini simbol sekcije slikopleskarjev: v trikotnik razporejene tri silhuete, vsaka je pobarvana z eno od osnovnih slikopleskarskih barv: modra, rdeča in rumena. Na sredini med temi polji je sivkast logotip OZS. Nad simbolom sekcije je vezena letnica ustanovitve sekcije. Nad simbolom je zlato izvezen napis SEKCIJA SLIKOPLESKARJEV. Pod simbolom je napis SLOVENIJA. Druga stran prapora je po podlogi enaka kot prva – vendar je na podlogi bogat slikopleskarski valjcen. Na sredini je slika Svetega Luka kot zavetnika slikopleskarjev, ki ima v roki paleto barv. Robovi prapora so obrobljeni z zlato vezenino, na horizontalnem delu pa so resice dolge 7 cm.

Sveti Luka je svetnik, ki velja tudi za zavetnika slikarjev, saj je po izročilu in legendi v prostem času slikal, zato so ga slikarska združenja izbrala za svojega zavetnika. Luka je bil visoko izobražen Grk, zdravnik po poklicu. Večkrat je slikal in od tu tudi izhaja legenda, da je on avtor Marijine podobe iz cerkve Marije Snežne v Rimu. Tudi nekaj drugih njegovih slik naj bi se ohranilo: Črna Marija iz Częstochowe na Poljskem, Carigrajska Mati Božja v baziliki svete Justine v Padovi ter Milostna Mati Božja na Trsatu. Podobe Sv. Luka najdemo v mnogih cerkvah, tudi v župnijski cerkvi Župnije Ljubljana Ježica.

 

 

 

Prapor se nahaja v prostorih OZS.