Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
sekcija-slikopleskarjev-fasaderjev-in-crkoslikarjev

Dekorativne tehnike - Sekcija slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev

DEKORATIVNO SLIKOPLESKARSTVO

 

Kaj je dekorativa? Obstaja veliko interpretacij, izjemno pomemben element dekorative v človeškem življenju pa predstavlja barva. Prav zato pri dekorativi pridejo do izraza besede "mojstra ironije" Paula Kleeja »Barve so prostor, kjer se srečata naša pamet in vesolje«. In z barvami se veliko ukvarjajo slikopleskarji – in nam na ta način polepšajo pomemben del našega življenja – tako doma kot v službi! V slikopleskarstvu pa je mogoče z barvami ustvarjati na mnogo načinov: še najmanj s pleskanjem, več pa z drugimi tehnikami in materiali, ki pa so večini slabo poznane. Pa se tudi na tem področju dogajajo velike in hitre spremembe.

Dekorativno slikopleskarstvo, ki je vse bolj priljubljeno, ima toliko možnosti oziroma variant, kolikor ima slikopleskar domišljije ali idej. Pod dekorativno obdelavo sten, stropov, pohištva ali predmetov ne smatramo samo obdelavo površin z raznimi materiali in/ali z različnimi orodji, temveč tudi vgradnjo štukatur, vseh vrst tapet in drugih materialov na površine. Izredno všečne so tudi kombinacije dekorativnih tehnik. Lahko se uporabi bodisi za stanovanjske ali poslovne površine bodisi za kulise v gledališčih, operah, filmih...

 

Tako kot pri vsaki stvari, tudi tukaj velja - vaja dela mojstra - in - celo življenje se učimo. Mojstru oziroma izvajalcu ne sme biti nikoli škoda časa za izobraževanja, izpopolnjevanja. Na žalost pa je vedno manj mojstrov, ki te tehnike obvladajo, oziroma jim ni škoda časa za izobraževanja.

 

V nadaljevanju predstavljamo nekaj dekorativnih tehnik:

 • Izdelava vzorcev z dekorativnim valjčkom - to je bilo v starih časih zelo priljubljena oziroma razširjena tehnika s katerim so slikopleskarji razbili enoličnost prostora. Bilo pa je tudi praktično saj se ni takoj opazilo, če je bila stena zamazana. Neskončni vzorec/dekor je bila umetnost, ki so jo znali ustvariti le najboljši slikopleskarji. V današnjih časih se ta tehnika uporablja večino za valjčkanje vzorca na eno samo steno, ustvarjanje okvirja oz. venca okoli oken, vrat, stropnih nosilcev, nad vzglavjem postelje, okoli ogledala, slike...
 • Šabloniranje, teksturiranje, ... - je nanašanje barve oziroma posameznega ali ponavljajočega se vzorca/motiva s pomočjo predhodno izdelane šablone (šablóna = priprava, ki omogoča večkratno obdelavo z natančnim posnemanjem vzorca ali grafičnega motiva) z ustrezno pleskarsko tehniko na predhodno že obdelano površino.  Sem lahko uvrstimo tudi obdelavo površin z dekorativnim ometom s šablono z reliefnim vzorecem.
 • Flodranje ali žiljenje (imitacija vzorca pravega lesa) - pri pohištvu in raznih stenskih oblogah se pogosto srečamo z imitacijo lesa. To je tehnika, pri kateri lahko s primernimi vezivi in pigmenti, posebnimi čopiči in glavniki ter z dobrim poznavanjem strukture lesov ustvarimo videz pravega, običajno plemenitega lesa (prav s tem namenom se je ta tehnika razvila). Obdelujemo lahko površine, ki so že pobarvane z pokrivno barvo in se ne vidi struktura lesa. S to tehniko lahko poustvarimo videz pravega lesa tudi na različnih drugih površinah kot so beton (npr. stebri, nosilci,...), pa tudi na kovinskih ali plastičnih površinah. S to tehniko lahko staro pohištvo obnovimo, da bo videti kot novo. Tudi štukature se lahko flodra oz. žili. S sodobnimi materiali je mogoče narediti celo imitacijo lesa v 3D tehniki.
 • Antik tehnika - s to tehniko dobimo videz stare že mogoče malo zamazane stene. Ta tehnika se uporablja večinoma za obnovo starih stavb, ali če kdo želi videz starih sten in stropov.
 • Traventin - imitacija naravnega kamna - to je danes pri strankah najbolj priljubljena tehnika, ki omogoča izvajalcu ogromno maneverskega prostora, saj lahko ustvari imitacijo kateregakoli naravnega kamna na kakršenkoli način. To je 3D tehnika in je možna praktično na vseh površinah. Možna je izdelava tudi na tla in čez to tehniko premaz z prozornim epoksi premazom. Ta tehnika je možna tudi kot zaključni sloj na fasadi, saj je ta material primeren tako za notranje, kot tudi za zunanje površine. Te tehnike se največ naredi v hodnikih saj je visoko pralna in zelo trpežna, ali v dnevnih sobah na stenah kjer je tv ekran, betonskih stebrih, ali v spalnicah na steni pri vzglavju postelje. Izredni lepo se poda na zgornjo ploskvo pisalne ali konferenčne mize.
 • Beton look - imitacija betona - ta tehnika je zelo moderna v sodobnih prostorih. S to tehniko naredimo videz surovega betona. Primerna je za vse prostore in površine.Izredno jo imajo radi arhitekti in dizajnerji.
 • Imitacija rje - z to tehniko naredimo videz zarjavele kovinske stene. Zelo primerna je za kakšne lokale, avle, sejne sobe, pisarne ali ene stene v dnevni sobi. Tako kot beton look je tudi ta tehnika zelo priljubljena pri arhitektih. Zelo dobro izgleda v kombinaciji z beton lookom.
 • Marmoriranje - ta tehnika podobno kot Traventin ustvari imitacijo marmorja. Izdelek je izredno gladek in ima sijajno površino. To je ena najstarejših dekorativnih tehnik in se je v starih časih uporabljala pri premožnejših strankah, cerkvah, gradovih, hotelih...
 • Pozlatenje - ta tehnika se večinoma uporablja pri prenovi gradov in cerkva. Pri tej tehniki dobimo občutek kot, da je predmet oziroma površina, ki jo pozlatimo resnično iz zlata. Pri pozlatenju predmete ali površine oblagamo z zelo tankimi zlatimi lističi iz pravega zlata. Na žalost je vedno manj mojstrov, ki to tehniko obvladajo. Sedaj obstajajo tudi posebne barve, ki zelo pristno poustvarijo videz zlatenja in je to precej cenejša tehnika kot klasično zlatenje.
 • Barvanje z kovinskimi barvami z bleščicami - vse bolj popularna tehnika, ki je prisotna povsod. Strankam je vse bolj všeč, da se predmeti, nakit, ure, obuvala, obleke svetijo v bleščicah. Tako je tudi vse več stenskih in stropni površin obdelanih z barvami, ki imajo bleščice. Te bleščice so lahko že v barvi ali pa se jih doda kasneje kot samostojni premaz. Ta tehnika je primerna za praktično vsak prostor.
 • Tapete - tapete so zopet vse bolj priljubljene, vendar na drugačen način kot včasih. V 70-ih in 80-ih letih so se tapete polagale v celotnih prostorih vse stene, danes se polagajo samo določene stene, naprimer ena ali celo del stene v dnevni sobi, spalnici... Dandanašnje tapete so lahko v zelo različnih vzorcih, barvah, lahko so posuti z koščki pravih lesketajočih kamnov, v 3D tehniki, v pravi svili, lahko pa si sami izberete svojo sliko in se potem naredi tapeta po naročilu.
 • Štukature - kot tapete so tudi štukature vedno bolj priljubljene. Sedaj so večinoma iz umetnih materialov različnih kvalitet. Lahko so v baročnem, rimskem... stilu, ali zelo modernem z možnostjo vgradnje led trakov za štukaturami tako, da se led svetil ne vidi in dajejo indirektno svetlobo. Dobijo se tudi štukature narejene iz gipsa, vendar se te vgrajujejo večinoma samo v stavbe, ki so spomeniško zaščitene. Precej objektov pa je, kjer so štukature že vgrajene in jih je potrebno obnoviti, naprimer pogipsati, pobarvati ali pozlatiti.