Spoštovani uporabnik Microsoft Internet Explorerja!

Spletni brskalnik, ki ga uporabljate, ne omogoča polne funkcionalnosti spletnih portalov OZS. V izogib težavam pri delu s portalom vam predlagamo, da uporabite sodobne spletne brskalnike kot so Google Chrome, Mozilla Firefox ali Microsoft Edge.

Hvala lepa za razumevanje.
Postanite član OZS Izjemne ugodnosti, svetovanje, poslovna podpora ...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
Prijavljeni ste kot
OZS blagovne znamke Družinsko podjetništvo Revija Obrtnik-Podjetnik Kartica Mozaik podjetnih MojObrtnik.com
PREPOVED MIKROPLASTIKE

Evropska komisija je s 17. oktobrom prepovedala mikroplastiko

02. 10. 2023
Avtor: Anton Šijanec
PREPOVED MIKROPLASTIKE

V Uradnem listu EU je bila dne 27. septembra 2023 objavljena nova Uredba komisije (EU) 2023/2055 z dne 25. septembra 2023 o spremembi Priloge XVII k Uredbi (ES) št. 1907/2006 Evropskega parlamenta in Sveta glede sintetičnih polimernih mikrodelcev.

Velja od 17. oktobra v vseh državah EU

Uredba bo stopila v veljavo 17. oktobra 2023 in je v celoti zavezujoča in se neposredno uporablja v vseh državah članicah. V Prilogo XVII Uredbe je dodan nov vnos številka 78, kjer je navedena vsebina prepovedi oziroma omejitve. Povezava na uredbo >>>

Omenjena uredba določa splošno omejitev dajanja v promet sintetičnih polimernih mikrodelcev, ki so namerno dodani v nek izdelek. Gre za široko omejitev, saj se ti delci dodajajo v številne izdelke, ki so v vsakodnevni uporabi.

Gre za dolgo pričakovano omejitev, saj mikroplastika predstavlja velik problem za okolje in organizme ter posledično tudi za človekovo zdravje. Predstavlja prvi in pomemben korak na EU ravni k reguliranju tega področja.

Prehodna obdobja za določene skupine izdelkov

Omejitev se nanaša na vse sintetične polimerne mikrodelce, ki so trdni in izpolnjujejo oba pogoja navedena v Prilogi uredbe. Za posamezne skupine izdelkov so določena prehodna obdobja, ki  se štejejo od dneva uveljavitve Uredbe.

Primeri ključnih prehodnih obdobij, ki jih določa Uredba:

Za področje kozmetike:

  • izdelki, ki se izperejo (v skladu z EU uredbo o kozmetičnih proizvodih) – se ne dajo v promet od 17. oktobra 2027
  • izdelki za ustnice, nohte in ličila (v skladu z EU uredbo o kozmetičnih proizvodih)- se ne dajo v promet od 17. oktobra 2035
  • izdelki, ki se ne odstranijo (v skladu z EU uredbo o kozmetičnih proizvodih) – se ne dajo v promet od 17. oktobra 2029

Za granulirana polnila za umetne športne podloge je določeno 8- letno prehodno obdobje, kar pomeni, da se ne dajo v promet od 17. oktobra 2031.

Za vse podrobnejše pojasnitve glede zakonodaje bo Evropska Komisija pripravila tudi posebne smernice.

Več informacij in podpora

Pri pripravi in obravnavi te prepovedi je aktivno sodeloval Urad Republike Slovenije za kemikalije (Urad), ki bo pristojen tudi za njeno izvajanje in inšpekcijski nadzor.

Urad poziva vse zavezance te uredbe, da se z njo seznanijo po objavi v Uradnem listu EU in preverijo ali vpliva na njihovo delovanje. Dodatno pozivamo tudi lokalne skupnosti, ki načrtujejo gradnje sintetičnih športnih površin oziroma vse, ki že imajo obstoječe objekte s sintetičnimi športnimi površinami, kjer uporabljajo granularna polnila, da so pozorni na 8-letno prehodno obdobje.

Za vse nadaljnja pojasnila v zvezi z zakonodajo smo vam na voljo prek e-pošte: reach.mz@gov.si ali gp-ursk.mz@gov.si ali telefon 01 400 6051.

 

Vir: URSK

 

Preberite tudi